Annons
Nyheter

Facket känner sig lurat

Kommunal godkände Migrationsverkets avtal med Anrol AB, men anser sig nu vara fört bakom ljuset. Arbetarna anställdes i själva verket i ett annat bolag som saknade kollektivavtal.
– Hade vi vetat att det inte fanns kollektivavtal hade vi aldrig skrivit under Migrationsverkets papper. De har planerat det här, säger Tommy Nilsson, regionalt fackligt ombud i Skåne, och syftar på Anrol AB.
Nyheter • Publicerad 15 september 2010

Eftersom de ukrainska arbetarna nu är medlemmar i Kommunal har facket inlett förhandlingar med Anrols ägare.

–  Just nu begär vi ett kollektivavtal och att det följs.

Annons

Enligt ombudet borde arbetarna ha fått 65 000–70 000 kronor i lön för perioden juni till och med augusti månad, beroende på hur många helger och hur mycket övertid de har arbetat. För varje månad ska 6500 kronor dras för mat och husrum. De ska också betala 21 procent i skatt.

Vad exakt som har dragits från lönen är oklart, eftersom ingen har fått lönespecifikationer. De har bara en tidrapport med antalet arbetade timmar. Lönen har enligt de anställda betalats ut kontant.

–  Men även om kostnaderna för skatt, kost och logi har dragits av på lönen har de ändå inte fått ut det de har rätt till.

Dessutom finns det regler för dygnsvila och veckovila som måste hållas.

–  Ingen får arbeta mer än högst 50 timmars övertid i månaden. Sedan ska man naturligtvis få ersättning om man arbetar övertid eller helger som många har gjort i det här fallet, säger Tommy Nilsson.

Enligt Kommunal finns det uppskattningsvis 40 gästarbetare från Moldavien och Rumänien på gården som kan ha råkat ut för samma sak som de ukrainska arbetarna. De svenska anställda är däremot med i facket och har kollektivavtal.

Tona Ishaq
Emelie Söelund
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons