Annons
Nyheter

Facebook-kapning kan ge fängelse

Facebook-användare utsätts dagligen för brott – i synnerhet för falska statusuppdateringar. Vad många inte vet är att det som kanske börjat som ett oskyldigt skämt kan sluta med böter, eller i värsta fall fängelse.
Nyheter • Publicerad 28 maj 2012
Foto: 

Just nu utreds en 15-årig pojke som olovligen loggat in på ett Facebook-konto för dataintrång. Pojken, från Norrköping, polisanmäldes av en jämnårig efter att han gått in på dennes Facebook-konto och skrivit falska meddelanden i hans namn.

– Juridiskt sett är det ett allvarligt brott, säger Göran Eriksson, förundersökningsledare hos Norrköpingspolisen, till TT.

Annons

Kontokapning på Facebook, så kallad facerape, är ett dataintrång – ett brott som kan ge dagsböter eller upp till två års fängelse. Och det är ett vanligt brott – så många som hälften av alla unga svenska Facebook-användare har utsatts för att någon kapat deras konto och skrivit roliga eller elaka saker i deras namn, enligt en undersökning som Datainspektionen kom med förra året.

Ändå trillar det inte in mängder av anmälningar till polisen.

– Det finns förmodligen ett väldigt stort mörkertal. Vissa kanske skäms, det är inte roliga grejer som folk skriver och därför kanske man hellre håller tyst om det, säger Göran Eriksson.

Ungdomars inställning till internet gör också att både de som roar sig med att kapa konton, och de som utsätts för det, inte inser att det är en brottslig handling, enligt Anders Ahlqvist, IT-brottsexpert på Rikspolisstyrelsen.

– Många har svårt att förstå att det är samma regler som gäller på internet som i verkliga livet. Hela språkbruket är annorlunda på internet, än vad det är på en skolgård till exempel, säger han.

Mikael Hallqvist
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons