Annons
Nyheter

Få nollklassade får ny ersättning

Nollklassade, eller personer med låg sjukpenninggrundande inkomst, som lämnar tidsbegränsad sjukersättning ska ges möjlighet till ersättning från sjukförsäkringen. Detta enligt nya regler som infördes vid årsskiftet.
Nyheter • Publicerad 3 april 2012

De nya reglerna har under januari och februari inneburit att 260 personer har fått den nya ersättningen sjukpenning i särskilda fall. Men bara drygt 1 000 personer har ansökt, jämfört med de omkring 11 000 som Försäkringskassan hade räknat med.

– Det är en tiondel av vad vi trodde, säger Svante Borg, försäkringsdirektör vid Försäkringskassan om att så få nollklassade har fått den nya ersättningen.

Annons

När det gäller den nya ersättningsformen sjukpenning på fortsättningsnivå är det 309 personer som har ansökt under januari och februari. 50 personer har beviljats ersättning, varav 14 på grund av att personens sjukdom gör det oskäligt att inte ge sjukpenning.

I somras räknade Försäkringskassan med att det kunde röra sig om omkring 7 000 personer som skulle kunna få ersättningen. Det är alltså mycket få som beviljats den jämfört med Försäkringskassans förväntningar.

– Men att det för dessa 14 personer har haft en dramatisk effekt kan vi vara överens om, säger Svante Borg.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons