Annons
Nyheter

Få anmälningar om missförhållanden

Ansvariga är dåliga på att anmäla brister inom äldreomsorgen.
Bara runt 300 lex Sarah-anmälningar har nått Socialstyrelsen sedan lagen ändrades i juli.
Nyheter • Publicerad 1 januari 2012
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX

Därmed finns risk att allvarliga händelser upprepas.

Rapporterna om vanvård inom äldreomsorgen har duggat tätt under hösten. Huvudsakligen har det handlat om personalbrist, förnedrande behandling och otillräcklig vård av de gamla.

Annons

Uppdagas missförhållanden ska de anmälas enligt lex Sarah. Är händelsen av allvarlig art ska den sedan en lagändring den 1 juli i år rapporteras vidare till Socialstyrelsen.

Färre än förväntat

Men ett knappt halvår senare har bara runt 300 anmälningar från landets mellan 8 000–10 000 verksamheter kommit in till myndigheten.

– Det är färre än vad vi hade väntat oss. Vår bedömning, utifrån många års hantering av klagomål och tillsyn, är att det borde ha kommit betydligt fler, säger Per-Anders Sunesson, tillsynschef på Socialstyrelsen.

De allra flesta ärendena rör äldreboenden och stöd och service till funktionshindrade. Bara ett fåtal handlar om övriga delar av socialtjänsten, det vill säga ekonomiskt bistånd, stöd till barn och familjer samt missbruks- och ungdomsvård.

Verksamheter där kommuner är huvudman anmäler i högre utsträckning missförhållanden vidare än privata.

Nya regler

Att det är nya regler spelar säkert in, säger Per-Anders Sunesson.

– Det handlar väldigt mycket om att öka kunskapen om vilka typer av händelser som ska anmälas. Vi får analysera och fundera på om vi behöver rikta särskilda informationskampanjer för att stötta vårdgivarna.

Samtidigt är det av yttersta vikt att rapporteringen om avvikelser fungerar till fullo, påpekar han.

– Den direkta konsekvensen av om man inte har ett ordentligt kvalitetsarbete är att allvarliga händelser kanske inte förebyggs så att de kan inträffa igen.

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons