Nyheter

EU godkänner presstödet

EU-kommissionen godkände idag reglerna för det svenska presstödet. Det innebär att maxstödet till storstadstidningar sänks från 64 miljoner kronor till 45 miljoner kronor under en femårsperiod med start 2011.
Nyheter • Publicerad 20 juli 2010

Sänkningen ska ske under en femårsperiod med start 2011. Stödet för driftskostnader för utgivning av dagstidningar får en maxgräns. De nuvarande stödnivåerna för mindre och medelstora tidningar berörs inte.

Därmed tycks en av alliansregeringens långkörare vara i mål. Ända sedan regeringens första vecka 2006 har presstödet varit på tapeten – och i KU. Det har handlat om uppskjutna beslut från regeringen, jäv, och hot om totalt slopande av stödet för storstadstidningar samt stödets förenlighet med EU:s statsstödsregler efter en anmälan från Bonnierägda Dagens Nyheter.

Efter påpekande från EU-kommissionen förra året föreslog regeringen en skärpning av reglerna, som innebar att storstadstidningar får behålla stödet men på en lägre nivå. Kommissionen konstaterar nu att förändringarna innebär en balans mellan konkurrensregler och behovet av pluralism i medierna.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.