Annons
Nyheter

Ett varmare och blötare Sverige

Sverige har blivit både varmare och blötare. Mest har temperaturen ökat under vintern, särskilt i norra Sverige. Nederbörden har ökat mest under sommaren, visar statistik från SMHI.
Nyheter • Publicerad 25 april 2012
Foto: 

Vädertjänsten har jämfört temperatur- och nederbördsdata för perioden 1991–2011 med perioden 1961–1990. För större delen av landet har det blivit ungefär en grad varmare, medan temperaturen i delar av Lapplandsfjällen stigit med cirka 1,5 grader. Värmeökningen ligger i linje med den globala uppvärmningen och de klimatscenarier som beräknats för Sverige.

I nästan hela landet har också nederbörden ökat, med cirka tio procent. Undantaget är ostkusten där nederbörden minskat något. Även den förändringen stämmer med den förväntade klimatutvecklingen i Sverige.

Ann-Louise Olander
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons