Annons
Nyheter
För första gången får Sverige två kvinnliga statschefer i rad. Det blir följden av att vår nya tronarvinge blev en flicka.
Nyheter • Publicerad 27 februari 2012
Foto: 

Det innebär också att vi kommer att ha kvinnor på tronen ända fram till nästa århundrade.

– Det är en helt ny situation. Det bekräftar väl att vi fått ett mer jämställt samhälle, säger författaren och journalisten Herman Lindqvist.

Annons

– Fast det lär dröja ett tag innan kvinnorna tar över. Bernadottarna brukar bli gamla. Kungen kommer att sitta kvar på tronen under många år. Så Victoria får nog vänta länge innan hon blir drottning. Och hennes dotter, stackars lilla flickan, blir väl inte heller drottning förrän hon är en bit över 50.

Tre drottningar

Under hela Sveriges historia har bara tre kvinnor suttit överst på tronen, drottning Margareta 1389–1412, drottning Kristina 1632–1654, samt drottning Ulrika Eleonora 1719–1720. Två kvinnliga statschefer i följd är unikt för Sverige, och en högst ovanlig företeelse i hela den europeiska historien.

– I vår tid är det inget konstigt. Men hade det hänt förr i tiden hade det nog ställt till stora bekymmer. Det hade varit svårsmält för många inom de härskande skikten, och man hade nog aktivt försökt rätta till tronföljden för att få en man på tronen, säger Herman Lindqvist.

– Det hade i hög grad att göra med att den som satt på tronen också var härförare i krig, och det var något som bara män ansågs kapabla till.

"Ska vara en karl"

Lindqvist påpekar samtidigt att det även i dag finns sådana som tycker att statschefen bör vara en man.

– Det finns vissa inbitna rojalister som tycker att det ska vara en karl. Men den attityden dör väl bort med min generation.

Det finns förstås en liten risk/möjlighet att den nya tronarvingen, prinsessan Estelle, aldrig får chansen att bli drottning. Den svenska monarkin kanske inte består så länge.

– Ju mer normala kungligheterna blir, desto starkare blir argumentet att vi borde införa republik. Jag skulle tippa att monarkin blir kvar länge än, men det finns en utplaningsrisk. I Sverige gör vi sällan något drastiskt men det är fullt möjligt att monarkin kommer att avvecklas försiktigt och stegvis. Mycket hänger på hur kungligheterna sköter sig i fortsättningen, säger Lindqvist.

TT

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons