Annons
Nyheter

Enklare sortera avfall för hushållen

Trenden med sjunkande mängder hushållsavfall är bruten. Nu behövs bättre samverkan mellan kommuner och producenter för att på bästa sätt ta hand om avfall från hushållen, anser utredaren Lars Ekecrantz.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2012
Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Det behövs bättre samverkan mellan kommuner och producenter, till exempel av matvaror, för att på bästa sätt ta hand om avfall från hushållen. Det anser Lars Ekecrantz, som på uppdrag av regeringen utreder hur hanteringen av hushållsavfall ska se ut i framtiden. Han vill både ha en tydligare ansvarsfördelning och ett system som är enklare för hushållen.

Ekecrantz presenterade i dag sin utredning, som snart är klar, på avfallsbranschens årsmöte.

Annons

Trenden med sjunkande mängder hushållsavfall är bruten. I fjol ökade avfallet med 3,1 procent jämfört med året innan, enligt färsk statistik från Avfall Sverige.

– Det var lite förvånande. Men vi såg en förbättring i konjunkturen under 2011 och avfallsmängderna är ofta en spegling av tillväxten. Den totala mängden avfall är dock fortfarande lägre än vad det var 2007, innan minskningen började, säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

Samtidigt har svenskarna blivit bättre på att sortera matavfall. Insamlingen av källsorterat matavfall ökade med tio procent under förra året, vilket enligt Avfall Sverige är ett resultat av att fler kommuner infört insamlingssystem.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons