Annons
Nyheter

Engström täcker upp efter Littorin

Riksdagsledamot Hillevi Engström tar över efter Sven-Otto Littorin och blir Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson. Men hon blir inte minister.
Nyheter • Publicerad 13 augusti 2010

Tobias Billström får fortsatt ansvar för arbetsmarknadsdepartementet.

– De viktigaste propositionerna är lagda och det mesta arbetet på departementet avslutat. Men jobben är valets viktigaste fråga, liksom Moderaternas, och därför är det viktigt för oss att ha en egen talesperson, sade statsminister Fredrik Reinfeldt, när han presenterade partistyrelsens utnämning.

Annons

Innan en ny minister ska utses måste valet vinnas, menar han.

– Då följer regeringsförhandlingar och först därefter ska ett nytt team utses.

Engström fortsätter som partiets talesperson i jämställdhetsfrågor.

– Det passar utmärkt att kombinera de två uppgifterna, säger Engström, som hoppas att jämställdheten ska integreras mer i arbetsmarknadspolitiken.

Hon får den självklara frågan om hon har några lik i garderoben.

– Nej inga större lik. Jag har försökt hålla mig på rätt sida av lagen. Jag har ju jobbat som polis i tjugo år, säger hon.

Engström har ett förflutet som kriminalinspektör och var ombudsman på Polisförbundet, innan hon tog plats i riksdagen, där hon först var ledamot i justitieutskottet och sedan ett par år ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Den stora utmaningen är att se till att arbetslösa matchas mot de nya jobb som nu kommer, anser hon.

Engström hoppas att fler ska kunna hjälpa till med det tack vare den nya lagen om valfrihet.

– Det behövs flera aktörer. Jag kan tänka mig att till exempel IF Metall kan ha förmedlingsverksamhet för metallare. De kan branschen, säger hon.

Annons

Engström försvarar las, som andra regeringspartier kräver förändringar i.

– Lagen om anställningsskydd fungerar till stora delar väldigt väl, så vi vill inte göra några större förändringar. Det är viktigt som anställd att känna trygghet och att det finns klara och tydliga regler, säger hon.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons