Annons
Nyheter

En tredjedel avbryter gymnasiet

En tredjedel av alla elever klarade inte gymnasieskolan på tre år enligt nya siffror från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). I den sämsta kommunen lyckades bara 43 procent av eleverna, i den bästa 88 procent.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2012
Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

I den sämsta kommunen lyckades endast 43 procent av eleverna med det, i den bästa 88 procent, enligt studien Motverka studieavbrott. Statistiken är ny för dagen, men gäller elever som började gymnasieskolan under 2005–2007.

Efter fyra år har en fjärdedel av eleverna fortfarande inte fått slutbetyg från gymnasiet.

Annons

Men många ungdomar går senare på komvux och vid 24 års ålder har drygt 90 procent av alla unga fått gymnasiekompetens.

Fler pojkar än flickor saknar slutbetyg från gymnasiet, för pojkar är andelen 3–5 procent högre. Det gäller både tre, fyra och fem år efter det att man började gymnasiet. Intervjuer har gjorts med nio gymnasieskolor i åtta kommuner från norr till söder, med elever med olika socioekonomisk bakgrund.

SKL pekar på fem strategier, "framgångsfaktorer", för att få eleverna att klara av studierna utan avbrott. Det handlar om att skolans personal bemöter eleverna på ett positivt och förtroendefullt sätt, att skolan har tydliga mål och betonar resultaten, att eleverna får gå det program som de känner starkt och passar för, att skolan samarbetar med arbetslivet samt att skolan ser och tillgodoser elevernas behov. Det sistnämnda förutsätter att elevhälsan fungerar bra.

"Med målmedvetet, hårt och uthålligt arbete kan kommuner och skolor motverka att elever slutar gymnasiet i förtid. Det är oerhört viktigt att denna kunskap praktiseras. Varje elev som lämnar gymnasiet utan betyg är ett tragiskt misslyckande för individen och ett nederlag för skolan", säger Maria Stockhaus, ordförande för SKL:s utbildningsberedning, i ett pressmeddelande.

Sanna Wahanta
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons