Annons
Nyheter

En person hittad död i branden

Nyheter • Publicerad 4 augusti 2014
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Skogsbrand utanför Sala.
Skogsbrand utanför Sala.Foto: 

En kollega till mannen lyckades ta sig ut, men brännskadades svårt. Branden rasar vidare och beskrivs som den största i modern tid.

Enligt polisen var kroppen svårt bränd.

Annons

– Vi tror att vi vet vem det är och vi har underrättat dem som med störst sannolikhet är anhöriga, säger Ann-Charlotte Israelsson vid polisen i Västmanland.

Kroppen gick inte att identifiera, men polisen hittade en id-handling.

En 42-årig svårt brännskadad man som hittades i närheten ligger nedsövd på sjukhuset i Linköping och hans tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt. Timmerbilen som han jobbade i blev på något sätt fast bland lågorna, uppger polisen.

– Han hade kontakt med anhöriga hela tiden genom sin mobiltelefon. När ambulans kom gick han själv ut till den, men med mycket peppning, eftersom det gick inte att komma in med bår i området, säger Ann-Charlotte Israelsson vid polisen i Västmanland.

Mer än så kan polisen inte säga om olyckan eftersom mannen inte är talbar.

Den skadade och den döde hittades i närheten av varandra, norr om Stabäck.

– De har någon form av arbetsrelation. Vad jag förstår har de blivit överraskade och inringade av eld, säger Ivan Åslund vid polisen i Västmanland.

Polisen arbetar med att hålla allmänheten borta från området.

Under morgonen upptog brandområdet en yta på en gånger 1,5 mil, enligt länsstyrelsen i Västmanland.

Klockan nio hålls ett stabsmöte med alla berörda, som räddningstjänst och polis. Då fattas även beslut om huruvida Norberg måste evakueras.

Annons

Under natten har boende i Norberg, omkring 4 500 människor, via ett VMA fått direktiv inför en eventuell evakuering. De har bland annat fått veta att bussar kommer att ställas upp på platser som meddelas vid ett evakueringsbeslut.

Nattens brandbekämpning beskrivs som lyckad.

– Man har tittat på väderprognoserna och gjort förebyggande arbeten utifrån dessa och det har gått bra, berättar informatör Marie Wennerström efter stabens genomgång på morgonen.

Omkring 100 personer arbetar vidare med branden och tillgången till helikoptrar är fortsatt god.

Under dagen väntas två franska och två italienska flygplan sättas in för vattenbombning.

– De kommer att inleda sitt arbete så fort det bara är möjligt, säger Angelica Runqvist, presstalesperson vid staben för räddningsarbetet.

I går evakuerades runt 1 000 personer från orterna Ängelsberg och Västervåla med omnejd, samt Gammelby. Som en förebyggande åtgärd evakuerades även runt 15 personer från ett äldreboende i Karbenning utanför Norberg.

Tommy Persson är åretruntboende i Västervåla och tvingades lämna sitt hus sent i går eftermiddag.

– Det var rök, totalt med rök, och jag hörde hur det brann uppe i skogen och de vattenbombade ovanför där vi bor, berättar han.

Han är nu i Virsbo, söder om Västervåla, och beskriver sin situation som ett rent helvete. Han vet inte med säkerhet hur läget är med huset.

Annons

– Det går inte att beskriva med ord hur det känns. Enligt hörsägen står våra hus kvar men det brinner kring husen och de vattenbombar runt omkring, men ingenting är bekräftat.

Släckningsarbetet väntas pågå minst en månad. Omfattningen är av sällan skådat slag och enligt länsstyrelsen är branden historisk.

– Det är den största skogsbranden i modern tid (i Sverige), säger Erik Bergman vid länsstyrelsen i Västmanland.

Enligt SMHI:s prognos ser det ut att bli sol alternativt växlande molnighet i brandområdet.

– Det finns inget säkert regn i sikte, säger Emelie Karlsson på SMHI.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons