Annons
Nyheter

Elever brända på Lundsbergs nollning

Två elever har fått brännskador vid så kallad nollning på Lundsbergsskolan, enligt polisen.
Nio personer misstänks för grov misshandel och enligt Skolinspektionen kommer skadorna från ett strykjärn.
- Ett pojkstreck, förklarar skolans styrelse.
Nyheter • Publicerad 27 augusti 2013
Polis har blivit inkopplad sedan elever blev brända med strykjärn.
Polis har blivit inkopplad sedan elever blev brända med strykjärn.Foto: 

Två elever vid internatskolan ska ha utsatts för en grov misshandel på skolan, uppger polisen. Under en nollning i lördags ska de nyblivna eleverna bland annat ha fått brännskador efter att ha blivit brända med ett strykjärn.

Hela nio personer är misstänkta för inblandning i misshandeln.

Annons

Ulf Rehnmark, styrelseledamot i Stiftelsen Lundsbergs skola, anser att händelsen handlar om ett upptåg av några ungdomar som tappat omdömet.

- Det jag har hört är att det inte är en medveten handling som inte syftar till att göra våld på någon enskild. Det är mer ett pojkstreck, säger han till Aftonbladet.se.

Enligt honom är de misstänkta eleverna i åldern 15-18 år djupt förkrossade och har bett om ursäkt.

De två offren är 14 respektive 15 år och hade precis börjat i nionde klass, skriver tidningen.

Händelsen blev känd för polisen i lördags kväll sedan en av eleverna förts till sjukhus i Karlskoga. Han flyttades därefter till universitetssjukhuset i Örebro, men inte på grund av skadegraden, utan eftersom han behövde tillbringa natten på sjukhus - och i Örebro finns en barnklinik.

Pojken var lindrigt skadad, med brännskador på överkroppen, och skrevs ut under måndagen.

Trots att de nio misstänkta går på internatskolan tillsammans har ingen av dem hörts och ingen heller delgivits misstanke om brott.

- Det beror ju på att de är ju underåriga och då är det inte bara att ringa upp och hålla telefonförhör, säger Tommy Lindh på Värmlandspolisen, till TT. - De ska ju beredas tillfälle att få sällskap av målsman och i förekommande fall socialtjänst. Och sedan är det ju det här med försvarare också. Så förhören kommer inte att ske förrän senare i veckan som tidigast.

TT: Innebär inte det att de får gott om tid att prata ihop sig?

- Jo, visst finns det risk att det kan försvåra utredningen. Men de är så pass unga så det är inte fråga om några frihetsberövanden här för att kunna säkerställa den här utredningen. Det har aldrig varit aktuellt.

Annons

När TT talade med Skolinspektionens avdelningschef Peter Ekborg fanns inga planer på att besöka Lundsberg.

Under eftermiddagen har han via medier fått veta att det rör sig om två, inte ett, misstänkta fall av grov misshandel. Och därför har Skolinspektionen nu beslutat att agera snabbare än vad som först var planerat.

- Vi kommer att åka till Lundsberg mycket snart, säger Peter Ekborg. - Det är naturligtvis ännu värre om det rör sig om fler än en drabbad person, men fallet var illa nog som det var.

Skolinspektionen har mandat att stoppa verksamheten vid en skola om läget bedöms som tillräckligt allvarligt.

- Vi får se vad utredningen visar och vilka verktyg vi behöver använda, säger Peter Ekborg.

Lundsberg har tidigare haft problem med pennalism. Skolan har hotats med vite om säkerheten och tryggheten för eleverna inte förbättras.

Så sent som i våras bedömde Skolinspektionen att så hade skett och avslutade sin tillsyn.

Varken rektor eller biträdande rektor på Lundsberg har gått att nå under måndagen. I ett pressmeddelande skriver skolans styrelse att den "ser mycket allvarligt på det inträffade och har tillsatt en egen utredning för att bringa full klarhet i händelseförloppet. Skolan har en nolltolerans när det gäller diskriminering, trakasserier och kränkande behandlingar".

Styrelsen i Stiftelsen Lundsbergs höll i kväll ett extrainsatt styrelsemöte, där en första rapportering från skolans egen utredning skulle behandlas.

- Målsättningen är att vara helt klara den här veckan så att vi kan fatta beslut om eventuella åtgärder, säger styrelseledamoten Ulf Rehnmark till Expressen.se.

Annons

Internatchefen Björn Söderman kan inte svara på varför en sådan här händelse förekommer på Lundsberg igen - efter all tidigare kritik och löfte om nolltolerans.

- Vi är bedrövade och det inträffade är allvarligt så klart. Vi har samtal med våra elever för att försöka få dem att må så bra som möjligt just nu.

Moderaternas skolpolitiske talesman Tomas Tobé säger att det är "oacceptabelt" att nya fall av pennalism sker på skolan.

TT: Än en gång har det visat sig att Lundsberg inte tycks kunna garantera elevernas trygghet. Tycker du att skolan bör stängas?

- Min utgångspunkt är att alla skolor i Sverige måste vara trygga, även Lundsberg.

TT: Vad säger du om att de nio misstänkta ännu inte hörts av polis?

- Samhället ska reagera direkt, särskilt när det gäller unga och minderåriga. Annars blir det en väldigt konstig signal till eleverna på Lundsberg, att det här inte är tillräckligt allvarligt.

Skolinspektionens senaste granskning av Lundsberg inleddes hösten 2011, och då gjordes också en polisanmälan. Men förundersökningen om misshandel lades ned, då de utpekade offren förnekade att de drabbats.

Även Skolverket har varit kritiskt mot skolan, men då gäller det statliga bidrag som ska ha kvitterats ut på felaktiga grunder. I det fallet pågår en förundersökning.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons