Ej penicillin vid öroninflammation
Om barnet är under ett år eller över tolv år och har en bekräftad öroninflammation bör penicillin dock användas. Detsamma gäller fall av dubbelsidig öroninflammation hos barn under två år samt alla öroninflammationer där trumhinnan brustit.
Enligt Läkemedelsverket är öroninflammation hos barn mycket vanligt – omkring 200 000 fall per år i Sverige.
"Syftet med rekommendationerna är att ge stöd till vården vid val av behandling, till exempel att inte sätta in antibiotika när den inte har någon effekt" skriver Charlotta Edlund, terapiområdesansvarig vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.
De tidigare rekommendationerna sade att alla barn under två år generellt bör behandlas med antibiotika vid akut öroninflammation (AOM). Nu sänks alltså gränsen till ett år.
– Och över ett år ska det vara speciella riskfaktorer eller att barnet är speciellt sjukt, säger Charlotta Edlund, professor i mikrobiologi och ansvarig för infektionsläkemedel vid Läkemedelsverket.
Dubbelsidig AOM ska dock generellt behandlas med antibiotika. Inte minst barn kan dock uppleva diffusa smärtor i större del av huvudet än den drabbade sidan även vid en enkelsidig AOM. Men Edlund tror inte risken nu ökar för feldiagnoser.
– Det här dokumentet ger också väldigt noggranna diagnoskriterier. Man trycker hårdare på diagnostiserandet.
Målet för rekommendationerna är att minska den slentrianmässiga antibiotikautskrivningen och i förlängningen också resistensen mot läkemedlen.
– Det är en ännu lite mer återhållsam användning av antibiotika. En generell minskning gynnar alla i samhället, säger Edlund.
Christer Norman, allmänläkare som arbetar på Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens), säger att den nya åldersgränsen är väl underbyggd vetenskapligt. För ett- till tolvåringar är AOM ofta en lindrigare sjukdom än hos andra åldersgrupper.
– När det gäller andra än ett- till tolvåringar är det en ovanligare och lite besvärligare sjuka.
I 10–15 år har den svenska sjukvården försökt motverka riskerna för resistens, säger Norman.
– Användningen av antibiotika har minskat, och allra mest på barn under sex år.