Annons
Nyheter

Ehec-fall i Sverige

Nu är det första inhemska ehec-fallet ett faktum. För första gången har en person utan någon känd koppling till Tyskland smittats i Sverige. Personen insjuknade i juni, men mår nu enligt Smittskyddsinstitutet bättre.
Nyheter • Publicerad 28 juni 2011
Ehec-bakterier.Foto: Manfred Rohde, Helmholtz-Zentrum

– Detta innebär att smittkällan finns i Sverige, vilket i så fall är betydligt värre för det skulle kunna innebära att det finns någon form av smittat livsmedel eller något liknande i omlopp som vi inte vet vad det är ännu, säger Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Det nya fallet, som är hemmahörande i Skåne, har ingen känd koppling till Tyskland. Personen eller dennes anhöriga har inte varit där. Men bakterien är av samma typ som den som härjar i Tyskland.

Annons

– Alla tidigare svenska fall har haft en koppling till Tyskland, men inte detta. Detta är ett helt nytt fall som vi konstaterade i morse. Vi har vänt upp och ner på det mesta utan att vi har hittat någon koppling.

Det innebär att det, av allt att döma, finns en smittkälla från Tyskland inne i Sverige.

Eftersom bakterien är av samma typ som den som tillhör ehec-utbrottet i Tyskland måste det finnas någon slags koppling mellan dem.

– Frågan är bara hur den ser ut. Vi har förhört den här personen flera gånger och vi följer upp alla tänkbara spår, men vi har fortfarande inte hittat någon koppling till Tyskland, säger Eva Gustafsson, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

Mannen skulle kunna ha smittats av exempelvis groddar eller något annat livsmedel som importerats från Tyskland. Men i så fall innebär det att smittkällan nu finns i Sverige.

– I så fall kan det innebära att fler blir smittade, säger Eva Gustafsson.

Den elakartade E-coli-bakterien från Tyskland har hittills tagit livet av sammanlagt 47 människor. Alla dödsfall har inträffat i Tyskland, förutom en svensk kvinna som avled efter ett besök i landet.

Louise Cronholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons