Annons
Nyheter

Dyr strejk för charterbolagen

Charterbolagen får betala miljonbelopp för att hålla flygen i luften då deras kabinpersonal gått ut i strejk.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2012

Klockan elva på tisdagen gick 400 av fackets medlemmar bland kabinpersonalen på flygbolagen TuiFly, Novair och Primera Air ut i strejk. Flygbolagen används av charterbolagen Apollo, Fritidsresor och Solresor. Samtliga charterbolag har löst problemet genom att hyra in andra flygbolag på de avgångar där det krävts. Apollo kommer även ändra flygplats för några av avresorna, något som inte är gratis.

– Det är miljonbelopp det handlar om men mer exakt kan vi säga förrän vi vet hur länge strejken kommer att pågå, säger Apollos informationschef Kajsa Moström.

Annons

Fritidsresor tror att strejken kommer att kosta omkring fem miljoner per dag. Solresor, som även har dansk besättning, drabbas inte lika hårt.

Samtliga charterbolag påpekar att resenärerna inte kommer drabbas och på tisdagen var det lugnt på Arlanda.

Strejken beror på att facket och arbetsgivarna på de olika flygbolagen inte har kunnat enas om arbetsvillkoren för kabinpersonalen. Under tisdagen pågick möten inom de enskilda flygbolagen, men inga nya förhandlingar har ägt rum enligt Louise Gerdemo Holmgren, Unionens presschef.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons