Annons
Nyheter

Djurrättsaktivister vill inte anmäla

Djurrättsalliansen avslöjade på måndagen en rad missförhållanden på svenska minkfarmer. Men organisationen säger sig inte vara intresserad av att polisanmäla farmarna eller vittna i eventuella åtal.
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2010
Foto: 

– Vi menar att alla minkfarmer bryter mot djurskyddslagen och att föreskrifterna inte går ihop med den djurskyddslag vi har. Eftersom de här lagbrotten har tillåtits pågå i 22 år så menar vi att det inte längre är ett fall för polis och djurskyddsinspektörer, utan för politikerna. Vi menar att uppfödningen är moraliskt förkastligt och borde förbjudas nu, säger Lina Flyren, talesperson för Djurrättsalliansen.

Organisationen har under ett år och ett halvt års tid tagit sig in och dokumenterat förhållandena på 16 av Sveriges minkfarmer. Bilderna visade bland annat minkar som bitit ihjäl varandra och kadaver som legat kvar i burarna.

Annons

Trots missförhållandena har Djurrättsalliansen inte tagit ställning till om de tänker vittna mot enskilda minkfarmare, om åtal väcks.

– Det får vi ta ställning till då. Det här är mer en politisk än en polisiär fråga. Om man har så här pass grova brott mot djurskyddslagen på 20 procent av minkfarmarna, så är det ganska representativt för minkfarmarna. Vi vill få till ett förbud, och det är det enda vi kommer förespråka.

Aktivisterna tänker inte heller ta juridiskt ansvar för de fall av olaga intrång som de gjort sig skyldiga till vid undersökningen, enligt Lina Flyren.

– Vi står för att vi har gjort det, men vi kommer inte att berätta identiteten på våra researchteam. Det ser vi som nödvändigt att hålla för oss själva.

I en debattartikel i Aftonbladet går Västerns partiledare Lars Ohly till hård attack mot jordbruksminister Eskil Erlandsson, efter avslöjandena om missförhållanden på svenska minkfarmar.

"Eskil Erlandsson borde omedelbart lägga fram ett förslag på hur pälsdjursuppfödning kan förbjudas. Annars bör Erlandsson avgå."

Han skriver att den stora pälsdjursutredningen 2003 gav pälsindustrin fram till i år på sig att uppfylla djurskyddslagens krav.

"Trots larmrapporterna har Erlandsson inte lyft ett finger för att förbättra för pälsdjuren", skriver han tillsammans med partikamraten Jens Holm.

Kristdemokraternas talesperson i jordbruksfrågor, Irene Oskarsson, anser att pälsnäringen nu måste ta sitt ansvar för att förbättra förhållandena på minkfarmerna.

"Bilderna på vanvårdade minkar upprör med rätta. Det är inte acceptabelt att det ser ut som det tydligen gör på vissa håll. Nu måste näringen ta sitt ansvar för att visa att man kan anpassa verksamheten efter djurens behov", säger hon i ett pressmeddelande.

Annons

– Jag tycker att man ska stänga ner alla minkfarmar. Den här frågan har debatterats otroligt länge. Det är märkligt att det inte har funnits någon majoritet som har kommit till skott och sagt att vi inte kan ha den här typen av produktion av päls, sade Gudrun Schyman, (FI), när hon på tisdagen besökte Malmö.

– Det är tydligt att det inte heller går att omorganisera minknäringen på ett sådant sätt att djuren lever värdigt. Många har haft lång tid på sig.

Schyman betonade vikten av att inte dra alla över en kam och berättade att hon själv besökt minkfarmar där skötseln varit mycket god.

– Men bara det faktum att det finns den här typen av missförhållanden som man nu redovisat är tillräckligt för att säga att det här går inte, vi klarar oss utan, sade Schyman.

Länsstyrelsen i Jönköping känner inte alls igen den bild som Djurrättsalliansen ger av minkfarmarna. Myndigheten är också kritiska till att aktivisterna inte anmäler eventuella brister i djurhållningen till länsstyrelsen.

– Vi ifrågasätter Djurrättsalliansens metoder. Ifall de upptäcker lidande djur ska de anmäla det till oss, inte samla material på hög, säger djurskyddshandläggare Ingela Björklund till Nyhetskanalen.se.

Fem av de minkfarmar som djurrättsaktivisterna besökt finns i hennes område. Men enligt länsstyrelsens inspektionsrapporter från åren 2006–2008 sköts minkarna väl och är i god kondition.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson har kallat Jordbruksverket till ett möte klockan 13, för att diskutera anklagelserna om vanskötsel på minkfarmarna.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons