Annons
Nyheter

DI: Boforsvapen till Saudiarabien

Saab Bofors Dynamics säljer pansarvärnsrobotar till Saudiarabien, skriver Dagens Industri. Exporten är känslig. Handelsminister Ewa Björling har tidigare förnekat att krigsmaterial för strid säljs till Saudiarabien.
Nyheter • Publicerad 17 september 2010
Foto: 

Saab Bofors Dynamics varken bekräftar eller förnekar.

Samma sak säger Peter Liander, pressinformatör i Saab-koncernen.

Annons

– Vi kan varken bekräfta eller dementera om vi sålt vapen till Saudiarabien.

Andreas Ekman Duse, chef på Inspektionen för strategiska produkter (ISP), säger till TT att han inte kan kommentera och hänvisar till företaget.

Saab gick, enligt DI, i december 2007 gick ut med att företaget fått två exportbeställningar, varav den ena gällde den aktuella pansarvärnsroboten Bill 2. Saab valde då att hemlighålla kunden.

Men flera av varandra oberoende källor uppger för DI att köparen är kungadömet Saudiarabien och att det är första gången svensk industri säljer krigsmateriel för strid till Saudiarabien.

Vem i regeringen som håller i frågan tycks det råda delade meningar om.

TT har sökt försvarsminister Sten Tolgfors (M). Hans pressekreterare säger att frågorna är handelsminister Ewa Björlings.

Handelsministerns pressekreterare Monica Ohlsson säger i sin tur att det är den självständiga myndigheten ISP som gör prövningen av enskilda affärer.

– ISP kan även välja att lämna över ärenden av principiell vikt till regeringen, och för sådana ärenden svarar Carl Bildt, säger Monica Ohlsson och tillägger att Ewa Björling inte fått någon information om affärer mellan Saab och Saudiarabien.

TT har utan framgång sökt utrikesminister Carl Bildt för en kommentar.

Anna Ek, generalsekreterare i Svenska Freds, anser att uppgifterna visar att det är hög tid att införa ett demokratikriterium i de svenska reglerna om vapenexport.

Annons

– Vi har länge misstänkt att exporten till Saudiarabien, som ökat år från år, ska öppnas för omfattande krigsmaterielexport.

Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly säger att om uppgifterna stämmer är affären "ett tydligt brott mot riksdagens grundbeslut".

Om de rödgröna vinner valet ska de göra en översyn av den svenska vapenexportlagstiftningen, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson. Bland annat vill de utreda möjligheten att få in ett krav om att svenska vapen bara får exporteras till demokratier.

Peter Eriksson säger att han tycker att dagens lagstiftning präglas av hyckleri och att den är "full av hål och luckor".

– I dag finns det formuleringar kring konflikter, men vi tycker att det är väldigt tveksamt att exportera vapen till diktaturer där det inte finns någon möjlighet för folk att påverka vem som styr landet.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons