Nyheter

Dementa överges på natten

På sex av tio demensboenden i landet låser personalen in de äldre och överger dem på natten.
Nyheter • Publicerad 18 november 2010

Det framgår av Socialstyrelsens oanmälda inspektion i början av november på 94 demensboenden i 48 kommuner.

– Det är oanständigt att äldre och sjuka ska ha det så här, säger Per-Anders Sunesson, chef för tillsynsavdelningen, till Dagens Nyheter.

Han konstaterar att det är otillåtet att låsa in de dementa och säger att det är fråga om olaga frihetsberövande.

Socialstyrelsens sammanfattande rapport från de oanmälda besöken mynnar ut i svidande kritik. "Resultaten för flertalet boenden står i strid med gällande rätt och de krav som kan ställas för att tillgodose de äldres behov av trygghet och säkerhet", skriver myndigheten.

På sex av tio boenden förekom det att personalen låste om de boende och lämnade enheten obemannad kortare eller längre tid under natten. Och på fyra av tio boenden uppgav personalen att bemanningen var otillräcklig. Enligt inspektörerna gällde detta snarare för sex av tio boenden.

Socialstyrelsen påpekar om att dörren till boendet är låst måste bemanningen vara sådan att personalen snabbt, "inom några få minuter", blir varse och kan kontakta den boende som vill ut. Om så inte är fallet är inlåsningen olaglig.

Rörelselarm, larmade lägenhetsdörrar eller larmmattor – alltså olika tekniska hjälpmedel – kan aldrig ersätta personal, skriver Socialstyrelsen.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.