Annons
Nyheter

Demenssjuk ukrainska får stanna i Sverige

Demenssjuka 91-åriga Ganna Chyzevska får uppehållstillstånd, beslutar Migrationsverket med hänvisning nya uppgifter i fallet. Planerna på utvisning till Ukraina av kvinnan stoppades tillfälligt i oktober i fjol.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2012
Ganna Chyzevska tillsammans med sitt barnbarn Anna Otta, arkivbild.
Ganna Chyzevska tillsammans med sitt barnbarn Anna Otta, arkivbild.Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Ärendet ligger också hos Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, men enligt verket har det ingenting med det nya beslutet att göra.

Utvisningen av ukrainskan Chyzevska stoppades den 18 oktober när hon var på väg till Arlanda flygplats för att sättas på planet till Kiev. Då hade Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna i Strasbourg uppmanat Migrationsverket att stoppa utvisningen.

Annons

Kvinnan är hjärtsjuk, nästan blind och dement och hennes barn och barnbarn bor i Sverige. Flera riksdagspartier från olika politiska läger krävde en lagändring sedan uppmärksamheten och proteststormarna kring ärendet hade slagit i taket.

När alla andra möjligheter, till exempel flyktingskäl, att få stanna i Sverige är uttömda finns möjlighet att åberopa "synnerligen ömmande omständigheter". I fallet Chyzevska ansågs de dock inte gälla eftersom någon då, mer eller mindre, måste vara så allvarligt sjuk att det är omöjligt att resa.

– Det har tillkommit nya uppgifter som har gjort att vi har haft möjlighet att pröva ärendet igen, och med de nya uppgifterna som tillkommit så kan det inte längre anses vara rimligt att hon ska resa. Hon kan inte genomföra en flygresa. Det går inte att verkställa beslutet, säger Annette Bäcklund, verksamhetsområdeschef på Migrationsverket.

TT: Det är nya läkarintyg och läkarbedömningar som tillkommit?

– Det är nya omständigheter i ärendet, svarar Bäcklund.

TT: Men det handlar om att hon är för sjuk för att resa?

– Ja, precis.

Eftersom både Migrationsverket och migrationsdomstolen tidigare prövat ärendet så kan verket göra en ny bedömning utifrån nya uppgifter. Chyzevska får uppehållstillståndet med den juridiska termen "verkställighetshinder" som grund.

Att ärendet väckt sådana protester och att det ligger i Europadomstolen har verket inte alls tagit intryck av, enligt Bäcklund.

– Det påverkar inte den juridiska bedömningen av ett ärende. Det är enbart de nya omständigheterna i ärendet som gjort att vi har gjort en prövning och kommit fram till att hon inte kan resa under de omständigheter som tillkommit, fortsätter hon.

Sanna Wahanta
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons