Annons
Nyheter

Dags använda "vinterchipet" på vägen

Vi vet att den kommer men blir lika förvånade varje år.
Nu ökar risken för halka i hela landet.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2010
Halka väntas i hela landet.
Halka väntas i hela landet.Foto: 

– Det gäller att tänka till när man är ute och åker, att man sätter in vinterchipet i skallen i ställer för sommarchipet, säger Thomas Andersson, pressekreterare vid Trafikverket.

När nattfrosten börjat bita i får vi lov att se upp ute på vägarna.

Annons

Vägen ser ofta torr och fin ut men skenet kan bedra. Som en osynlig film på vägbanan ligger ibland en fuktig frostbeläggning som kan vara lömsk.

Störst är risken tidigt på morgonen eller på kvällen när solen går ner.

Oftast finns det ändå varningstecken för det som ofta kallas för svart- eller blixthalka.

– Ett bra sätt att se det här är när man har is på rutan eller man ser att andra skrapar sina bilrutor, säger Thomas Andersson.

Speciellt viktigt att lätta på gasen är det när man passerar broar eller där vägen går längs vattendrag och sjöar.

Att byta till vinterdäck nu är inte fel, åtminstone en bit upp i landet. Om alla håller avståndet till framförvarande bil och knäpper på sig bilbältet minskar risken för allvarliga halkolyckor ytterligare.

– Det är lite olika sätt att köra bil på, vinter och sommar. Man får vara lite aktsammare och behöver inte köra skyltad hastighet, säger Thomas Andersson.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons