Annons
Nyheter

Chatt om vintervädret

Snön är på väg. Therese Fougman, meteorolog på SMHI, chattade om vädret på tisdagen.
Nyheter • Publicerad 23 november 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Louise: Det regnar ju bara hela tiden... Kommer det verkligen bli någon snö denna veckan?

Theresse Fougman: Louise, regnet kommer redan i kväll övergå i snö då vinden vrider och blir allt mer nordostlig. Det gör att kylig luft strömmar ner över Skåne, temperaturen sjunker och det blir minusgrader framåt natten. Snöandet ser sen ut att hålla i sig ända till sent på torsdag.

Annons

Håkan Olsson: Hej Therese! Vad tror du om en vit jul? Mvh, Håkan

Theresse Fougman: Hej Håkan. Eftersom jag gillar vintern och snön så hoppas jag på en vit jul. Men sett till prognoser för jul så är det lite för långt borta ännu, så jag kan tyvärr inte säga något om julvädret ännu...

Axel: Hur mycket väntas komma ungefär? Jag har sett någonting om 1 dm. Är det ungefär 1 dm eller är det mer?

Theresse Fougman: Det ser ut att det närmaste dygnet kunna bli ca 10 cm, men det ser ut att fortsätta snöa även på torsdag, så innan det är över hinner det förmodligen bli ännu lite mer.

Nils Dalhem: Kommer det att vara risk för drivbildning i veckan?

Theresse Fougman: Hej Nils. Eftersom det är fråga om väldigt blöt snö inledningsvis så skulle jag tro att det dröjer innan det blir någon större risk för drivbildning. Men när vi kommer fram mot onsdag kväll kan det finnas risk. Bästa tipset jag kan ge är att följa varningarna som uppdateras kontinuerligt på smhi.se.

Sara: Kommer snön ligga kvar eller blir det skåne-slask? Hur ser det ut med Öresundsbron ikväll?

Theresse Fougman: Sara, som det ser ut nu för den närmaste veckan så blir det kallt med flera minusgrader också dagtid så jag skulle tro att den snö som kommer ligger kvar åtminstone över helgen och en bit in i nästa vecka. Vad gäller Öresundsbron vet jag inte riktigt. Det ser ut att bli rätt blåsigt och med snöfall så kan det ju bli besvärligt.

Caroline: Blir det blask till helgen och hur ser det ut inför 1:a advent...

Theresse Fougman: Som det ser ut i dag med prognosen för helgen så håller kylan i sig. Det ser ut att bli minusgrader och att den nederbörd som faller kommer kommer som snö. Undantaget möjligen närmast kusterna, och då särskilt ostkusten där det ser ut att bli vind från havet och då kan det bli inslag av regn och någon plusgrad.

Annons

Nisse: Utomlands så används ibland plan för att sätta igång snöväder/nederbörd ute över hav. Är det inte något att börja fundera på? Kina gjorde ju så under OS t.ex…

Theresse Fougman: Jag vet att det gjorts sådana försök, men de har inte alltid varit lyckosamma. En fråga att ställa sig är ju var man ska "dumpa" nederbörden i så fall... Det är nog svårt också på stora vädersystem som lågtryck, lättare kanske med bymoln som regnskurar och snöbyar.

Monika Särvegård: Hej. Jag vill bara fråga om hur pass mycket snö som kommer till malmö, jag cyklar så man vill gärna veta om det kommer att bli halt om man vågar ge sig ut med cykeln dessa dagar som kommer?

Theresse Fougman: Hej Monika. Jag skulle tro att det även inne i Malmö kan bli några cm nysnö till i morgon bitti och innan det är över kan det mycket väl bli upp mot en dm. Värt att tänka på är ju också att de redan blöta vägbanorna kan frysa på redan i kväll då temperaturen faller under nollan. Kör försiktigt.

Charlotta: Hej! Kommer det bli ishalka i Malmöregionen i eftermiddag och kväll?

Theresse Fougman: Hej Charlotta. En liten risk finns, kanske främst i morgon tidigt.

Lasse: Blir det så snöigt att det kommer att störa flyget Malmö-Sthlm i morgon tror du??

Theresse Fougman: Svår fråga. Det hänger nog mycket på hur man lyckas med snöröjningen av banorna i så fall. Men som det ser ut så ska det inte behöva bli så intensivt att man inte hinner med. Bäst är väl att kolla med flygplatsen...

Svens S: Hej! Tycker du att det är en sensation att det nu kanske kommer lite snö till våra sydliga delar av Sverige?

Theresse Fougman: Hej. Att det snöar så här i slutet av november känns inte som någon direkt sensation, det är ju ändå vinter. Det är ju inte första snöfallet för i år, så det som kom i delar av Skåne i slutet av oktober kändes i så fall mer sensationellt.

Annons

Kai P: Ciao "Tessan" ..... Skall köra till Jönköping i morgon tidigt ...'Hur ser väglag o väder ut då...?? Väglag - temp ev. nysnö.... Tack för Hjälpen / KP

Theresse Fougman: Hej Kai. Det där med väglag är alltid svårt och jag är inte rätt person att svara på det heller. Men det kommer ju vara snöfall längs större delen av vägen så det är klart att det kan vara halt. Bara att hoppas på att snöröjarna gör det de ska och tar man det lugnt går det nog bra. Kan ju vara värt att ta till lite extra tid.

Allan: Det är för tidigt för snö. Kan SMHI inte göra nåt åt det?

Theresse Fougman: Hej Allan. Tyvärr har vi inte riktigt den makten, men ibland hade man önskat att man kunde styra lite mer... Å andra sidan hade man väl fått andra mot sig oavsett vad man gjort...

Daniel: Var i Skåne beräknas det komma mest snö?

Theresse Fougman: Hej Daniel. Svårt att säga. Det ser i nuläget ut att bli minst med snö i sydvästra Skåne, men var det blir mest är svårare. Mest nederbörd får troligen Skånes ostkust, men här blir det ju också regninslag så jag skulle ändå tro att det är de inre delarna av Skåne som får mest.

Rikard: Kanske egentligen inte en fråga till SMHI. Men vet du om cykelolyckor ökar på samma sätt som bilolyckor när vädret blir såhär?

Theresse Fougman: Hej Rikard. Har egentligen ingen aning, men spontant kan jag tänka mig att omkullåkningar på cykel ändå blir vanligare vid sånt här väder.

Sara: När kommer snön falla så den sätter sig på marken? Kommer det bli värre vinter än vad vi hadde förra året? Tack! Mvh Sarah.

Theresse Fougman: Hej Sara. Jag skulle tro att snön börjar lägga sig på marken under kvällen eller natten. Hur resten av vintern blir sen har jag ingen aning om, men det blir snöfall nu några dagar och kallt med minusgrader in i nästa vecka så får vi se sen.

Annons

Cissi: Enligt klart.seså ska det mer eller mindre snöa hela denna veckan och även i nästa. Då blir det mycket snö?

Theresse Fougman: Hej Cissi. Som jag kan se i mina prognoser så är det framför allt onsdag torsdag som det kommer snöa mer allmänt över Skåne. Men även under veckoslutet och i början av nästa vecka kan det passera snöbyar, men kanske inte över allt. Det ser ändå ut som att den mesta snön faller nu de närmaste dagarna. Men visst, en del snö blir det ju.Tack för mig för den här gången. Roligt med så varierande frågor. // Therese

Teresa Lindstedt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons