Annons
Nyheter

Chatt om höstmörker

Varför känns vardagen så tung i november? Hur håller man sig pigg i höstmörkret? Christina Hermanrud, psykolog och psykoterapeut, svarade på frågor.
Nyheter • Publicerad 12 november 2010
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Anna:

Det har varit många turer fram och tillbaka om ljusterapi. Först var det jättebra. Sedan kom SBU och sa att effekten inte var bevisad, och ljusrum stängdes. 2009 bevisade en forskare i Dalarna att det fungerar. Efter det har man inte hört något. Vad gäller nu?

Annons

Christina Hermanrud: Det är svårt att bevisa ljusterapi, jag har läst om forskning från Finland som bekräftar att ljuset har effekt. Och jag tycker, att mår man bättre av det så är det förstås OK och några större biverkningar kan ju inte finnas.

syrran:

Usch. Vad gör man? Det enda folk pratar om är ju hur mörkt och ruggigt det är.

Christina Hermanrud: Jo, det är mörkt och ruggigt, och upprepar vi det ofta blir det ruggigare och vi mår sämre! Så, hitta ljuspunkterna, upprepa dem i stället!

chefen:

Man hör ofta att man ska försöka få ljus. Är det bara solljus eller hjälper det med en extra lampa vid arbetsbordet? Eller är det det inre ljuset man ska hitta, kanske?

Christina Hermanrud: Jo,ljuset är viktigt, bra att gå ut mitt på dagen när det är som mest ljus. En del tycker dom blir hjälpta av ljusterapi även om forskning inte bekräftar detta. Så, om man mår bra av en ljuslampa hemma, använd den! vad gäller det inre ljuset, dvs att föreställa sig t.ex. att man är vid havet en ljus sommardag, att solen värmer, livet är gott osv.. mår vi faktiskt bättre av! Vi kan påverka hur vi mår genom bilder och tankar!

Trille:

Jag har ätit D-vitamin nu under vintern och för första gången känner jag mig lika pigg nu på vintern som på sommaren. Kanske finns ett samband? Vad tror du?

Christina Hermanrud: Du kan lita på vad du känner, att du mår bättre av D-Vitamin. Att gå ut när det är som ljusast mitt på dagen är bättre, då får vi oss vitaminer. Men vitaminer tillhör inte mitt område, fråga en läkare i stället

Annons

friskis:

Det sägs att motion hjälper. Är det så? På vilket sätt?

Christina Hermanrud: Motion hjälper mot det mesta! Jag är inte läkare så vad som händer i kroppen kan jag inte förklara. Blodet syrsätts m.m andningen fördjupas vilket både kropp och själ mår bra av. Motion är faktiskt antidepressivt, medicin utan biverkningar bara fördelar! Och ändå så svart att ta sig för när man inte mår bra...men det är värt det. Sen menar jag inte att man ska jaga tiondelar av sekunder och göra motionen till något som stressar en. Rörelsen får gärna vara avstressande och gladjefylld, har bättre effekt då!

Christina Hermanrud:

Landstingen har sparkrav och då har ljusrummen stängts, många har säkert mått bättre av ljuset i dem. Den finska forskningen visade att solresor har effekt på plats och att effekten varade ett kort tag här hemma. För mig är det viktigt att själv känna efter vad man mår bra av och vad som inte är skadligt.

Ida:

vad är det som gör att många blir nedstämda under hösten? har det med ljuset att göra eller vad kan det bero på?

Christina Hermanrud: Sannolikt påverkar ljuset oss fysiologiskt, ,en del märker det mer, en del blir ordentligt deprimerade. Andra tycker hösten och mörkret känns skönt. Men det finns höst - vinter -och vårdepressioner, jag tänker ocksa att hösten är kravfylld, skolor, jobb eller arbetslös, livets allvar sätter igång, och kanske jag inte klarar av det som jag vill, stressen ökar och då mår jag sämre av det. Sällan när det gäller människor är det bara en faktor som påverkar.

Jim:

Kan man äta mindre? Gör det bätter?

Annons

Christina Hermanrud: I sig tror jag inte man mår bättre av att äta mindre om du inte är överviktig och vantrivs med det. Kroppen behöver sund näring för att vi ska må bra. Säkert kan skräpmat och tomma kalorier göra att vi mår sämre.

läraren:

Jag har en klass där större delen har någon typ av diagnos av typ bokstavskombinationer och depression. Hur kan jag som lärare hjälpa dem igenom mörker och depressioner?

Christina Hermanrud: Detta är en stor fråga som jag tycker du ska ha proffshjälp med. Handledning i någon form? Kanske någon på ett neuropsykiatriskt team kan ge dig hjälp. Ibland kan någon komma ut och ha en föreläsning med frågestund. Hör med rektor. Det är viktigt att barnen och du får hjälp.

Mamma:

Jag har en flicka som är 11 år. Det verkar som att hon är extra känslig på hösten. Hur vanligt är det att barn får höstdepressioner?

Christina Hermanrud: Tyvärr kan jag inte ge dig någon siffra på det. Kanske du kan hitta på nätet. Däremot viktigt att du stöttar henne och om du vill ha hjälp kan du höra med barn- och ungdomspsyk där du bor.

Deppad:

Är just nu inne i en svår depression och har fått utskrivet antideppressiva hur lång tid kan man räkna med innan man märker någon positiv skillnad ,hittils har jag bara kännt mig sämre och sämre

Christina Hermanrud: Detta är en fråga som du ska ställa till din läkare. jag vet att det kan ta tid innan medicinen verkar och att man kan må sämre i början. Hoppas att det vänder för dig och att du snart mår bättre!

Annons

fantomen:

viktigast måste väl ändå vara att acceptera denna årstid ... man kan ändå inget göra åt den :)

Christina Hermanrud: Du sätter fingret på en viktig punkt, acceptans. Så mycket lättare att ta till antidepressiva verktyg då.. Acceptera är egentligen grunden. Men acceptans räcker inte alltid. Det kan vara svårt att bryta negativa tankemönster. en del behöver söka hjälp, det finns leg psykologer och leg psykoterapeuter både där man bor och på nätet.

Henke:

Jag har också fråga om ljus. Jag har pysslat en del med reptiler och akvariefiskar så jag har en del ljusarmaturer och lysrör med en högre UV-strålning än vad vanliga lampor avger. Överväger att montera upp dessa i hemmet så de kan tändas när man känner sig nere. God eller dålig idé?

Christina Hermanrud: Om inte dessa lampor inte är farliga på något sätt, vilket jag inte vet, så kan du prova under en tid och se om de har effekt. Lycka till!

Christina Hermanrud:

Ibland i livet mår vi sämre. Det hör till, liksom att vi mår bättre som tur är. Ibland mår vi riktigt dåligt och det räcker inte med livets normala svängningar för att vi ska komma på fötter igen. Ibland påverkar mörker och höstrusk oss bland mycket annat. Själva kan vi faktiskt påverka hur vi mår, en el provar ljusterapi, en del testar någon form av tankeförändring t.ex. KBT, en del nöjer sig med att mörkret vänder man får stå ut. Andra söker terpi på nätet vilket kan fungera , andra behöver medicin i någon form. Hur som helst ha en bra dag och tänk dig att livet faktiskt kan bli bättre!! Tack för mig!

Teresa Lindstedt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons