Annons
Nyheter

Centern går framåt

Centern vinner mark i flera mätningar efter partiledarbytet. Med Annie Lööf vid rodret ökar partiets stöd.
Nyheter • Publicerad 12 september 2011
Annie Lööf.
Annie Lööf.Foto: BERTIL ERICSON / SCANPIX

Partiet går framåt med 2,2 procentenheter sedan juli och får 5,9 procent i en opinionsmätning som Demoskop gjort åt Expressen. Samtidigt backar Moderaterna med 2,4 procentenheter, men är fortfarande största parti med 32,5 procent.

Kristdemokraterna ligger kvar under riksdagsspärren med 3,4 procent.

Annons

Totalt sett är det en liten övervikt för de rödgröna, som får 47,3 procent mot 46,9 för regeringspartierna.

Centern gör ett lyft även i United Minds mätning som publiceras i Aftonbladet. Partiet får 5,3 procent, vilket är en ökning med 0,9 procentenheter sedan förra mätningen i augusti. Ökningen kan ha flera orsaker, men nomineringen av Annie Lööf som partiledare har förmodligen spelat in, enligt United Minds opinionschef Carl Melin.

– Utåt har hon mest lyfts fram som en spännande person. Vilket politik hon står för har varit otydligare. I slutänden är det politiken som avgör om opinionslyftet håller i sig, säger Melin till Aftonbladet.

I samma mätning tappar Vänsterpartiet rejält och hamnar på 3,3 procent (–1,7). Partiet ligger därmed under riksdagsspärren, precis som Kristdemokraterna på 3,9 procent.

Socialdemokraterna ökar något, till 32,4 procent, och är största parti i mätningen. Sammanlagt leder dock alliansen med 47,0 procent över de rödgrönas 45,7.

Moderaterna går bäst och Miljöpartiet tappar mest i Yougovs opinionsmätning som publiceras i Metro. Reinfeldts parti får 32,7 procent (+1,2) medan Socialdemokraterna får 31,1 procent, vilket är en ökning med en halv procentenhet. Miljöpartiet backar 1,1 procentenheter till 9,5 procent.

De rödgröna halkar därmed efter alliansen, och hamnar på 45,1 procent mot regeringens 46,7.

– Krisen gynnar den sittande regeringen, och Reinfeldt och Borg har utnyttjat situationen extremt framgångsrikt, säger statsvetaren Jenny Madestam till Metro.

Kristdemokraterna hamnar dock under riksdagsspärren med 3,6 procent.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons