Annons
Nyheter

Carnegie kräver staten på miljarder

De blåsta ägarna till Carnegie stämmer nu staten och Riksgälden på 8,4 miljarder kronor. "Inget nytt har hänt i och med D. Carnegie & Co:s nya inlaga", svarar Riksgäldens generaldirektör Bo Lundgren.
Nyheter • Publicerad 20 maj 2010

STOCKHOLM. Det var i samband med finanskrisen hösten 2008 som Riksgälden tog över det börsnoterade holdingbolaget D. Carnegies rörelsedrivande bolag Carnegie Investment Bank och Max Mathiessen. Orsaken var att koncernen befann sig i kris samtidigt som Finansinspektionen drog in banktillståndet. Carnegie hade dessutom fått ett nödlån av Riksbanken på 2,4 miljarder kronor.

"Utan statligt stöd hade Carnegie gått i konkurs och det hade hotat den finansiella stabiliteten under den rådande finanskrisen", skriver Bo Lundgren och konstaterar att det är för detta bolag som ägarna nu kräver mångmiljardbelopp.

24 maj ska en första förberedande förhandling hållas i målet mellan Carnegie och staten.

Kenan Habul
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons