Annons
Nyheter

C och MP i grönt gräl

Medan MP och C grälade om utsläppsrätter, hoppas FP på mer kärnkraft. I Malmö manade S-ledaren Rosengårdsbor att rösta.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010

För V handlade det mest om bröstpumpar.

Inga jättelika politiska utspel präglade som synes den nästa sista måndagen före valet.

Annons

Men Miljöpartiet bidrog till att bibehålla temperaturen i valrörelsen genom att anklaga regeringen för att driva "en fegpolitik" för klimatet. I en rapport hävdar MP att takten på svenska utsläppsminskningar har halverats och det tar 195 år att nå de uppsatta klimatmålen.

Enligt språkröret Maria Wetterstrand har Sverige halkat från tionde till 18:e plats i en rankning gjord av en global samlingsorganisation för 500 miljöorganisationer.

– Tyskland, Kina och Indien ligger före oss och vi ligger på en nivå som Thailand, Portugal, Iran och Kazakstan, sade hon då hon presenterade rapporten ihop med Peter Eriksson, MP:s andra språkrör.

Rena lögner, bemötte miljöminister Andreas Carlgren (C):

– Det är en delrankning som bygger på tyckande och inte resultat. I den totala rankningen hamnar Sverige på andra plats efter Brasilien och är bäst av alla OECD–länder – ett bättre resultat än när de rödgröna bestämde.

– Vi ligger före alla andra och det vet Miljöpartiet, sade ministern.

Samtidigt meddelade hans regeringskollega Folkpartiledaren Jan Björklund att han tror att arbetet med att bygga tre nya kärnkraftsreaktorer kommer i gång nästa mandatperiod. Hans tidigare förtröstan gällde bara på en ny reaktor.

– Jag tror att både Ringhals och Oskarshamn är två platser som kan komma i fråga. Det är två reaktorer i Ringhals som är rätt gamla och som kommer att tas ur drift tidigt, sade han till TT.

När partiledare Mona Sahlin (S) besökte Rosengård var budskapet att rösta. Den som inte röstar hjälper SD, löd budskapet.

– Många som bor här är de som Sverigedemokraterna talar om, sade hon till de drygt hundra åhörare som kommit för att lyssna i en röstskola som S har arrangerat i Malmöstadsdelen.

Annons

V-ledaren Lars Ohlys råd från söndagens tv-utfrågning till ammande mödrar att använda bröstpump, för att pappor ska kunna ta ut en större andel av föräldraförsäkringen, gick inte hem i det egna blocket.

– Ett mindre smart sätt att svara på en fråga, kommenterade Mona Sahlin.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons