Annons
Nyheter

Byggindustrier på tomgång

Bostadsinvesteringarna sjunker i år men redan nästa år kommer bostäder åter att agera motor åt bygginvesteringarna. I stället kommer anläggningsbyggandet att försvagas, enligt årets första konjunkturprognos från Sveriges Byggindustrier (BI).
Nyheter • Publicerad 8 februari 2012
Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

Konjunkturavmattningen som påbörjades under fjärde kvartalet i år fortsätter. Men den förlamande effekt på BNP-utvecklingen som skuldkrisen i euroområdet ger upphov till väntas avta under hösten, skriver BI.

2012 blir inget bra år tillväxtmässigt men till nästa år har förhoppningsvis de flesta frågetecknen kring skuldkrisen inom euroområdet rätats ut och en återhämtning kan ske, skriver Johan Dereman, nationalekonom på BI.

Annons

Bostadssektorn blir den svagaste i år, spår BI. Den låga investeringstakten gör att sysselsättningen planar ut på nuvarande nivå på cirka 313 000. Den nivån är dock den högsta sedan början av 1990-talet.

Ett nyrekryteringsbehov finns dock bland arbetsledare och platschefer.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons