Annons
Nyheter

Bussbolagens åtgärd: Kamratstödjare på bussarna

Under förmiddagen satt bussbolagen Arriva, Veolia och Nobina i krismöte för att diskutera de senaste dagarna beskjutningar.
Nu har bolagen enats om en handlingsplan.
Nyheter • Publicerad 24 augusti 2010
Foto: 

Normalt är de konkurrenter. Men nu har bussbolagen Veolia, Arriva och Nobina enats om en gemensam handlingsplan för att tackla de senaste dagarnas beskjutningar av bussar i Malmö.

Thobias Ligneman är presschef på Arriva.

Annons

– Under kvällstid kommer vi och de andra bolagen att sätta in tio till tjugo kamratstödjare på bussar och busshållplatser. Deras roll är att hjälpa till på plats om de är i närheten av en incident men framförallt att synas och ge ett extra stöd till förarna, säger han.

Kamratstödjarna kommer att sättas in under resterande delen av Malmöfestivalen, kanske längre om problemen fortsätter.

Förarna och bolagens respektive trafikledning kommer också att få en snabbar länk till polisen. Dessutom kommer förarna att få information om vad de ska göra om de bli beskjutna igen.

– Det handlar om vad som är bäst för föraren att göra, om de ska stanna, om de ska prata med vittnen och så vidare.

Arriva är det enda bolag som hittills inte drabbats.

– Det känns bra att ha ett gemensamt samtal med de andra bolagen, detta är ju ett gemensamt problem. Oftast är det ju slumpen som avgör vilka som drabbas, inte vad som står på bussarna, säger Tobias Ligneman

Sedan i fredags har sex bussar i Malmö blivit beskjutna. Veolia, som kör stadstrafik i Malmö har drabbats av tre beskjutningar och två stenkastningar sedan i fredags.

– De som råkat ut för detta oroliga, men samtliga är i trafik utom en som är ledig. Vi har coacher ute som pratar med förarna och vi har öppna telefoner till alla med frågor, säger Veolias Staffan Kromnow.

Vad gör ni nu?

– Det viktiga nu är att hela tiden gå ut till förarna och berätta vad som händer, vi måste lugna dem för egentligen är det u ingen fara att köra.

Annons

– Samtidigt är det också viktigt att det kommer ut till allmänheten och de som håller på och skjuter att konsekvenserna om det blir en olycka kan bli väldigt allvarliga.

Har facket kommit med krav på åtgärder?

– Inte vad jag vet.

Niklas Lundell
Jens Mikkelsen
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons