Annons
Nyheter
Franska myndigheter rekommenderar att skadliga bröstimplantat från företaget PIP, som upptäckts hos bland annat kvinnor i Sverige och Frankrike, ska opereras ut. Experter säger samtidigt att implantaten inte ökar risken för cancer, skriver AFP.
Nyheter • Publicerad 23 december 2011
Foto: Christophe Ena

Cirka 30 000 fransyskor och ytterligare tiotusentals kvinnor runt om i världen bär på bröstimplantat från PIP. I Sverige har omkring 2 500 kvinnor fått implantaten inopererade.

Redan i fjol stoppades försäljningen av PIP:s bröstimplantat av myndigheter i flera europeiska länder, däribland Sverige, eftersom ovanligt många silikonimplantat sprack.

Annons

Men nu befaras en ökad cancerrisk eftersom åtta fall av brösttumörer konstaterats hos kvinnor som tagit ut de aktuella implantaten. Om implantaten är orsaken till dessa tumörer eller inte, är fortfarande osäkert.

Franska myndigheterna rekommenderar ändå de kvinnor som bär implantaten att operera ut dem, även om landets hälsominister, Xavier Bertrand, poängterar att det inte brådskar.

Läkemedelsverket kommer dock inte att gå ut med någon ny rekommendation till de kvinnor som har PIP-bröstimplantat.

– Jag har nu haft direktkontakt med de franska myndigheterna och av det samtalet står det helt klart att det inte finns något orsakssamband mellan dessa implantat och de åtta fall av brösttumörer som man har upptäckt tidigare, säger Gert Bruse, utredare vid Läkemedelsverket.

TT: Vad kommer de svenska myndigheterna att göra?

– Såsom läget ser ut i dag kommer vi inte att ändra någon rekommendation.

Redan 2009 upptäckte franska myndigheter en ökad tendens till läckage från bröstimplantat av märket PIP. Det visade sig att företaget hade använt en annan typ av gel i sitt silikonhölje än vad myndigheterna hade gett sitt godkännande för.

Myndigheterna förbjöd implantaten och redan dagen efter förbjöd Läkemedelsverket all vidare marknadsföring av dem. Den svenska myndigheten ålade dessutom samtliga nio kliniker i Sverige som opererar in bröstimplantat att erbjuda berörda patienter konsultation.

I Frankrike analyserades implantaten. För drygt ett år sedan visade analyserna att gelen innehåller vävnadstoxiska ämnen, det vill säga giftiga ämnen som, eventuellt, ökar risken för cancer.

Implantaten har enbart använts inom kosmetisk bröstkirurgi, inte vid bröstrekonstruktioner.

Annons

Sammanlagt har nio kliniker i Sverige satt in PIP-bröstimplantat, uppger Läkemedelsverket. Dessa kliniker är: Reformedica i Örebro, Artistic Plastic Surgery i Halmstad, Proforma Clinic i Stockholm, Nackakliniken i Nacka, Art Clinic i Göteborg, Estetisk kirurgi i Ockelbo, Plastikkirurgi i Hässleholm, Kosmetisk kirurgi i Falköping och Nordmed i Strömstad.

Enligt Läkemedelsverket ska inga implantat av denna typ ha satts in efter den 31 mars 2010. Det var det datum då Läkemedelsverket förbjöd all försäljning och användning av PIP-implantat i Sverige. Enligt myndigheten finns i dagsläget inga skäl att tro att de aktuella klinikerna inte har följt detta.

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons