Annons
Nyheter

Brister i jobbgarantin

Regeringen medger brister i jobb- och utvecklingsgarantin. Bland annat ska långtidsarbetslösa i så kallade fas 3 få gå kortare utbildningar.
Nyheter • Publicerad 26 april 2011

– Det är rimligt att man även i fas 3 ska kunna gå en utbildning om det finns ett jobberbjudande, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

Hon betonar att det handlar om korta utbildningar. Regeringen ska också se över de bidrag som arbetsgivare får för att ordna sysselsättning för personer i fas 3.

Annons

Den tredje fasen i jobb- och utvecklingsgarantin har fått kritik bland annat för att den sysselsättning som anordnas på företag, kommuner eller organisationer inte är meningsfull på alla håll. Arbetsförmedlingen håller nu på att granska samtliga de omkring 8 000 så kallade anordnarna. Enligt Engström finns indikationer på att alla inte är seriösa.

Anordnarna får ett bidrag på 225 kronor per dag och person som de sysselsätter. Arbetsförmedlingen har hittills krävt tillbaka 2,76 miljoner kronor av de bidragen, enligt Engström.

– Med facit i hand borde kontrollen varit bättre, säger hon.

– Varje satsad skattekrona ska ge jobb, det är jag oerhört angelägen om.

Regeringen ska nu se över anordnarbidragets konstruktion. Det kan till exempel bli aktuell med någon slags bonus för de anordnare som ser till att personer i fas 3 får ett riktigt jobb och en begränsning för hur många personer man kan få bidrag för.

Sysselsättningen i fas 3 ska inte vara ett riktigt jobb, utan en aktivitet som ger arbetsgemenskap, dagliga rutiner, referenser och kontakter.

I dag finns 26 000 personer i fas 3. De har i genomsnitt varit arbetslösa i åtta år, en fjärdedel har funktionshinder och en fjärdedel är över 55 år.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons