Annons
Nyheter

Brist på vaccin på Umas

Brist på vaccin stänger vaccinationscentralen på Umas under vecka 46 och 47.
Nyheter • Publicerad 5 november 2009
Foto: 

Anledningen är att leveranserna från tillverkaren har fördröjts och att intresset att vaccinera sig ökat kraftigt de senaste dagarna.

De som fått erbjudande om vaccination men inte hunnit vaccineras är välkomna tillbaka vecka 48.

Annons

– Vi har följt utvecklingen dag för dag och därefter beräknat hur många kallelser vi kan gå ut med i nästa omgång. Nu tycks det som att de som kallats i senaste omgången varit mer benägna att vaccinera sig än de tidigare. Vi ser också tecken på att de som förut valt att inte vaccinera sig har ångrat sig och nu kommer till vaccinationscentralen, säger Sven Haidl, infektionsläkare på Umas i ett pressmeddelande.

För löpande information kan man gå in på sjukhusets hemsida, www.umas.se

Vaccinationscentralen på Universitetssjukhuset i Lund har stängt.

– Vi har inte mer vaccin och får inget mer de närmsta veckorna, säger biträdande chefsläkare på Universitetssjukhuset, Iréne Jakobsson.

– Allt vaccin som finns levereras istället till vårdcentralerna som börjar vaccinera enligt en uppgjord åldergruppering med de yngsta först.

Eventuellt kommer vaccin mot svininfluensan åter att levereras till Vaccinationscentralen om drygt två veckor. Vaccinering sker då av personer som är bosatta i Lund men som inte är mantalsskrivna i kommunen och därför inte blir kallade till någon vårdcentral.

– Man räknar med att det vecka för vecka ska finnas vaccin till primärvåden. Vi som är lite äldre, jag är född 1947, har sannolikt ett skydd sedan barndomen. Många har varit i kontakt med den här typen av influensa som grasserade på 50-talet, säger Iréne Jakobsson.

Bristen av vaccin på sjukhuset beror på att man prioriterat alla barn på skolorna som under den här veckan vaccinerats.

Magnus Pier
Magnus Pier och Calle Sandstedt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons