Annons
Nyheter

Bred kritik mot snål vårbudget

Trots fortsatt hög arbetslöshet och växande inkomstklyftor väntar regeringen med nya reformer.
Nyheter • Publicerad 16 april 2012
Foto: 

Finansminister Anders Borg får kritik från flera håll för att inte släppa greppet om plånboken.

Som väntat aviserades inga nya stora satsningar i den ekonomiska vårpropositionen. Borg (M) vill först försäkra sig om att den europeiska skuldkrisen verkligen håller på att avta innan han vågar satsa.

Annons

– Det är lite som ett aprilväder, vi får nya besked från Madrid och Rom var och varannan dag och det präglar både börser och finansiella marknader, säger han.

Arbetslösheten bedöms ligga på historiskt höga 7,7 procent nästa år och oppositionen varnar för att den stora långtidsarbetslösheten biter sig fast. Miljöpartiet anklagade Borg för att vara en statistikminister som är mest intresserad av att bortförklara arbetslösheten.

TCO tycker att regeringen snålar och efterlyser åtgärder mot ungdomsarbetslösheten. Även till exempel IF Metall och Saco är kritiska till passiviteten.

Regeringen bedömer att arbetslösheten kommer att börja gå ned från 2014 och hamna på 5,2 procent 2016. Men Borgs prognos är för optimistisk enligt konjunkturinstitutets chef Mats Dillén.

– Vår bästa bedömning är att man inte kommer ner i så låga arbetslöshetstal som han räknar med, säger han.

Swedbanks chefsekonom Cecilia Hermansson ser en risk för att arbetslösheten ligger kvar på en högre nivå i flera år.

– Jag tycker att regeringen skulle ha satsat något mer vad gäller infrastruktur och arbetsmarknad, säger hon.

Hennes SEB-kollega Robert Bergqvist anser att regeringen borde utnyttja de rekordlåga räntorna och låna till långsiktiga satsningar. Båda chefsekonomerna anser också att Borg är för optimistisk när det gäller tillväxtprognoserna från 2014.

Regeringen medger att mer behöver göras för att hjälpa in unga och utrikesfödda på arbetsmarknaden. Konkreta förslag kommer i höstens budget, men reformutrymmet för 2013 är enligt Borg "begränsat". Han räknar dock med att det finns utrymme för Riksbanken att sänka räntan senare i år, vilket skulle stimulera ekonomin.

Prognosen för nästa år är ett litet överskott på 13 miljarder i de offentliga finanserna. Utöver det kan Borg tänka sig att låna en del pengar till åtgärder om ekonomin ser ljus ut. Men pengarna kommer inte att räcka till ett femte jobbskatteavdrag 2013.

Annons

Det lär ändå bli dragkamp om reformutrymmet. Pengarna ska räcka till satsningar i både forsknings- och infrastrukturpropositionen i höst. Pensionärerna har utlovats en skattesänkning, men det är ännu oklart om den kommer 2013 eller 2014.

Välfärdssatsningar kan också bli aktuella. Den fördelningspolitiska genomgången i vårpropositionen visar att de långsiktiga skillnaderna i inkomster ser ut att fortsätta öka. Jobbskatteavdragen för de som arbetar har gjort att skillnaderna i disponibel inkomst ökat jämfört med dem som inte jobbar.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons