Annons
Nyheter

Bortförd flickas skola granskas

Skolinspektionen ska på eget initiativ granska Skårsskolan i Göteborg, som inte meddelade anhöriga att en nioårig flicka saknades. Flickan var borta i 19 timmar och en 24-årig man är häktad för att ha fört bort henne.
Nyheter • Publicerad 13 november 2012

Flickan kom tillrätta först följande natt, välbehållen. Men skolan slog inte larm om att hon aldrig dök upp på morgonen. Skolan får nu redovisa hur den sköter frånvarorapporteringen.

– Det var en allvarlig situation som uppkom och det är viktigt att det finns rutiner över hur man hanterar frånvaro, och säkerställer att vårdnadshavaren får information samma dag, säger enhetschef Lena von Platen vid Skolinspektionen i Göteborg.

Annons

Den 24-årige man som hittades tillsammans med flickan efter 19 timmar häktades i går, misstänkt för olaga frihetsberövande.

Lena von Platen känner inte till att Skolinspektionen granskat något liknande fall. Däremot har det funnits fall där en elev som kanske blivit ledsen eller arg lämnat skolan. Men då har det aldrig lett till att barnet kommit bort eller skadats.

Alla skolor har skyldighet enligt lag att kontakta föräldrarna samma dag som barnet uteblir.

– Men det finns inga närmare tidsaspekter angivna. Så det vi ska titta på är om det finns rutiner för frånvarorapportering och hur man säkerställer att informationen kommer fram till vårdnadshavarna samma dag.

Lena von Platen säger också att ett skäl att granska fallet är att väcka frågan hos alla skolhuvudmän.

– Det måste vara säkerställt till 150 procent att rutinerna fungerar, säger hon.

Madeleine Gripsten
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons