Annons
Nyheter

Borg öppnar för lag om kvotering

Finansminister Anders Borg (M) anser att skälen att överväga lagstiftning om kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser har blivit starkare. Han hävdar i en DN-intervju att argumenten mot lagstiftning nu gradvis eroderar.
Nyheter • Publicerad 24 juni 2013
Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX

– Förbättringstakten är inte i närheten av vad som har ställts i utsikt när man hört näringslivets personer uttala sig om att det inte behövs reglering eller lagstiftning utan att det här löses av sig självt, säger han till Dagens Nyheter.

Borg hävdar att argumenten mot lagstiftning nu "gradvis eroderar".

Annons

Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Ylva Johansson tror inte att Borg menar allvar med att lagstiftning kommer närmare.

– Jag tror att det bara är tomt prat. Moderatstämman har röstat nej och jag tror inte att Borg på allvar bekymrar sig över jämställdheten i näringslivet. Jag tror han är bekymrad över att kvinnliga väljare sviker Moderaterna. Detta är ett sätt att försöka locka väljare utan att behöva göra något skarpt på riktigt, säger Johansson.

Hon uppger att om S får regeringsmakten efter nästa val så kommer man att lagstifta om en kvotering, likt den man har i Norge, om minst 40 procent kvinnor i börsbolagens styrelser.

TT: Är en sådan kvotering viktig för jämställdheten i stort?

– De flesta kvinnor sitter inte i bolagsstyrelser, men det finns ett glastak som hindrar kvinnor från att nå de högsta positionerna, säger Johansson.

Louise Löfgren
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons