Nyheter

Borg korad till bäste finansminister

Tidningen Financial Times har utsett Anders Borg (M) till Europas bäste finansminister. Längst ner på listan finns hans grekiske kollega.
Nyheter • Publicerad 23 november 2011
Anders Borg.
Anders Borg.Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

De 19 ministrarna har bedömts utifrån kriterierna politisk förmåga, ekonomisk prestation och trovärdighet på marknaderna.

"Som häxmästare bakom en av Europas bäst presterande ekonomier har han vunnit extra tyngd i Bryssel och hemma har han hjälpt till att ta sitt höger-mitten, liberalkonservativa, parti till en exempellös andra mandatperiod", skriver tidningen i sin motivering av Borgs förstaplats.

Eurokrisen färgar listan och problemländerna just nu, Grekland och Italien, hamnar i botten. FT har talat med ekonomiska kommentatorer som anser att hanteringen av krisen lämnar mycket att önska. Exempelvis ger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist finansministrarna lägre betyg i år "på grund av ministrarnas avsaknad av förståelse för och naiva attityd till nyckelproblem, svag individuell och kollektiv beslutanderätt samt dåligt koordinerad kommunikation under de värsta ekonomiska omständigheterna sedan 1930-talet".

Tvåa efter Anders Borg på listan är tyske finansministern Wolfgang Schäuble, följd av polske finansministern Jacek Rostowski på tredje plats. Längst ner på listan, på 19:e plats, finns den grekiske finansministern Evangelos Venizelos, medan Italiens Giulio Tremonti hamnar på 18:e plats.

FT tittar när de rankar finansministrar på sju olika framgångsmått, bland annat hur väl landet har klarat att ta sig ur den förra krisen, hur tillväxten sett ut i år, statsskuldens storlek samt hur hög arbetslösheten är. Marknadens förtroende bedöms utifrån räntan på tioåriga statsobligationer och hur mycket denna har förändrats. Italiens och Greklands räntor har stigit till rekordhöga nivåer, medan de svenska och tyska tvärtom sjunkit till rekordlåga nivåer.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.