Annons
Nyheter

Bombhot mot kungaparet i Karlstad

Fyra stora bomber ska detonera utanför i länsresidenset i Karlstad i samband med kungaparets besök i dag. Det hotet kom med brev till NWT. Polisen tar hotet på fullaste allvar och utökar avspärrningarna för bilar.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2013

En grupp som säger sig sympatisera med massmördaren Anders Behring Breivik beskriver i det handskrivna brevet på engelska hur de kommer att gå tillväga – och att homosexuella är framtida måltavlor.

– Vi måste ta det på fullaste allvar. Man har uppgivit hur bomben ser ut, var den ska sprängas och att den ska sprängas i ett fordon. Och man utger sig för att vara en grupp som ser Anders Behring Breivik som sin ledare, säger Rolf Sandberg, polismästare i Karlstad, till TT.

Annons

TT: Vad vidtar ni för säkerhetsåtgärder?

– Eftersom vi skulle ha ett kungabesök hade vi redan ett visst säkerhetspådrag. Men nu utökar vi avspärrningarna för fordon, vi har tagit hit bombgruppen, vi har varit i kontakt med Säpo och våra egna tekniker och underrättelsefolk jobbar med det här, säger Sandberg.

Brevet är inte poststämplat och polisen undersöker nu hur det inkom till NWT.

Brevet, som NWT publicerar på sin sajt, är skrivet på bristfällig engelska. I det hävdar gruppen också att den stod bakom mordet på Olof Palme.

"En död kung och drottning är en bra kung och drottning", skriver gruppen i brevet.

TT: Bör allmänheten känna någon oro?

– Nej, det finns inga farligheter. Men om man vill se kungen tala ska man komma till fots eller cykla, och inte ha med sig något fordon eftersom stora delar av staden är avspärrad, säger Rolf Sandberg.

– Dagens program kommer att genomföras som tänkt, om inte säkerhetspolisen gör någon annan bedömning.

TT: Känner ni till den grupp som står som avsändare?

– Nej, det är ingenting som vi känner till sedan tidigare. Det kan vara en tok som har skrivit det här. Men i och med att vi har kungen och drottningen på besök så måste vi hantera det därefter.

Dagens besök i Karlstad görs som en del av en rundresa i Sverige i samband med kungens 40 år på tronen. Programmet består bland annat av en båtresa på Klarälven och tal på Stora torget. Kungaparet väntas anlända i Karlstad vid klockan 15.30.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons