Nyheter

Blöt lördag i sikte

Regn och åska hotar Skåne under stora delar av lördagen .
Nyheter • Publicerad 16 juli 2010
Foto: 

Regn och åska hotar Skåne under stora delar av lördagen. Ett oväder påväg in söderifrån.

Ett nytt oväder med åska är påväg in, och SMHI gick på lördagen ut med en klass ett-varning. Regn och åska som väntas täcka hela Skåne.

– Det kommer söderifrån och är ett antal mil brett. Det ser ut som stor åskrisk i hela Skåne, berättat Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

Redan vid åttatiden på lördagsmorgonen kan vi vänta oss de första skurarna.

Regnet kan vara rikligt och på enstaka platser visar beräkningar på uppåt 75 millimeter.

– Det är skrämmande mängder, men det är inte säkert att det blir så. Andra beräkningar talar om mycket mindre regn. Oavsett vilket så får Skånes västra kust minst regn, kanske 10-15 millimeter, säger Nils Holmqvist, meteorolog på SMHI.

Framåt lördagskvällen eller redan på eftermiddagen stillar sig dock vädret och det blir uppehåll. Under dagen blir temperaturen omkring 20 grader.

Även om det inte blir mycket varmare under söndagen, så väntas inget regn då. Snarare stackmoln med sol emellan.

Klass ett-varning innebär att åskan kan medföra störningar i el-, data- och teletrafiken. Det kan också bildas mycket kraftiga vindar.

Mikael Anjou
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.