Annons
Nyheter

Billigare pendling för studenter

I höst blir det billigare för studenter att åka med bussar och tåg. Studentrabatten kan höjas från 20 till 30 procent.
Nyheter • Publicerad 19 augusti 2010
I höst kan det bli billigare att pendla för studenter. Den borgerliga femklövern i Region Skåne vill hölja studentrabatten från 20 till 30 procent.
I höst kan det bli billigare att pendla för studenter. Den borgerliga femklövern i Region Skåne vill hölja studentrabatten från 20 till 30 procent.Foto: 

Den borgerliga femklövern i Region Skåne presenterade i dag sina studentsatsningar inför valet. De har enats om att kollektivtrafiken ska bli billigare för studenterna. Periodkorten rabatteras med 30 procent från och med oktober månad.

Det innebär att till exempel ett kort för sex zoner kostar 485 kronor istället för dagens 550 kronor.

Annons

– Rabatten är viktigt, särskilt eftersom många studenter har svårt att hitta bostad precis i närheten, säger Jerker Swanstein (M).

Skånetrafiken får kompensation för studentrabatterna som beräknas kosta Region Skåne omkring 20 miljoner kronor årligen. De studenter som Öresundspendlar har kvar sin rabatt på 35 procent precis som tidigare.

Femklövern vill också införa ett nytt studentmedarbetarsystem. Det innebär att 100-150 högskolestuderande parallellt med studierna kan arbeta 10-15 timmar i veckan inom Region Skåne. Det handlar exempelvis om ekonomer, jurister och socionomer.

– Ett år efter examen är det fortfarande en femtedel som inte har fått arbete. Det tar för lång tid att hitta ett jobb och på det här sättet kan studenter få arbetslivserfarenhet, referenser och lön samtidigt som vi kan vara med i konkurrensen och locka till oss de skarpaste hjärnorna, säger Mats Persson (FP).

För att få en bättre uppfattning om studenternas situation planerar femklövern ett nytt studentråd där regionpolitiker, tjänstemän och studentrepresentanter från samtliga högskolor i Skåne kommer att ingå.

I nästa vecka presenterar socialdemokraterna sina studentsatsningar:

– Bostadssituationen i Lund och Malmö är i dag katastrofal. Dessutom har borgarna höjt biljettpriser på kollektivtrafiken med 20 procent under mandatperioden, kommenterar Marie Granlund (S).

Emma Persson Hennig
Sara Håkansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons