Annons
Nyheter

Betydligt fler fast för sjöfylleri

I början av juni skärptes lagen om sjöfylleri. Det har lett till att antalet som åkt fast för fylla på sjön är sju gånger fler än förra sommaren, skriver Svenska Dagbladet.
Nyheter • Publicerad 4 augusti 2010
Foto: 
Foto: 

Under juni och juli förra året blåste 30 personer positivt för sjöfylleri. Under samma period i år var siffran 216 stycken.

– Det har varit en varm sommar med mycket båttrafik. Men den främsta anledningen till ökningen är den nya lagstiftningen, säger Robert Primus, inspektör på kustbevakningens östra region, till SvD.

Den nya lagen innebär att Kustbevakningen har rätt att stoppa båtar som är längre än tio meter eller som går snabbare än tio knop för rutinkontroller. Samma promillehalter som på land gäller, alltså 0,2 promille för sjöfylleri och 1,0 promille för grovt sjöfylleri.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons