Annons
Nyheter

Beslut om ersättning till fosterbarn

I dag fattar regeringen det beslut som krävs för att de vanvårdade fosterbarnen ska kunna få ersättning. Det innebär bland annat att ett ny nämnd inrättas för att besluta om ersättningarna, skriver företrädare för regeringspartierna och den rödgröna oppositionen på DN Debatt.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2012

Nämnden ska i varje enskilt fall avgöra om vanvården varit tillräckligt allvarlig. Ersättningen ska vara ett schablonbelopp på 250 000 kronor och gälla övergrepp som skett under perioden 1920–1980. Målet är att lagen ska träda i kraft den 1 januari 2013.

Barn- och äldreminister Maria Larsson gläds åt att regeringen i dag fattat ett beslut som ger vanvårdade fosterhemsbarn en möjlighet till ersättning.

– Många av de drabbade har känt att det varit en lång väntan. Jag är glad att vi redan är framme vid ett lagförslag och jag är glad att det är en bred överenskommelse, säger hon till TT.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons