Annons
Nyheter

Barnarbete bland Coop-leverantörer

Livsmedelskedjan Coop har köpt produkter från fabriker i Asien med allvarliga arbetsmiljöproblem.
Nyheter • Publicerad 6 augusti 2010

Coop stoppade alla inköp från de underkända fabrikerna, men varorna såldes fortfarande i butikerna under förra året.

Intercoop, de spanska, nordiska och italienska kooperativa förbundens inköpsbolag i Sydostasien, kontrollerade 513 fabriker i Asien under 2009. På 43 av fabrikerna, majoriteten i Kina, hittades allvarliga missförhållanden. Det handlade bland annat om barnarbete, låsta brandutgångar och tvångsarbete.

Annons

Coop i Sverige har köpt varor från 14 av de 43 fabriker som fick allvarliga anmärkningar. Där tillverkades bland annat cykelreservdelar, skor och julpynt.

– Det är oacceptabelt. Men vi vet att det finns en risk med att köpa varor från Asien, det är därför vi hela tiden kontrollerar fabrikerna, säger Per Rosengren, miljö- och kvalitetschef för KF-koncernen, till TT.

Enligt Rosengren stoppades alla inköp från de underkända fabrikerna omedelbart efter rapporterna. Att stoppa försäljningen av redan inköpta varor var dock inte aktuellt.

– Vi köpte inget mer, men om det fanns kvar ute i butikerna sålde vi det vidare, säger han.

Utöver de 43 underkända fabrikerna fick också 454 anläggningar anmärkningar på grund av brister kring arbetstider och löner. Ytterligare 15 fabriker hade mindre brister kring dokumentation. Enbart en av de 513 kontrollerade fabrikerna blev helt godkänd.

Föreningen Swedwatch tror inte att Coop är ensamt om problemet.

– Det känns som om KF ger en ärlig bild av hur det är, säger Kristina Areskog Bjurling, researcher på Swedwatch till Dagens Nyheter.

Coop har nu återupptagit samarbetet med två av de 14 leverantörer som fick allvarliga anmärkningar. Fabrikerna har, enligt Coop, förbättrat sina rutiner.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons