Annons
Nyheter

Barn tros ha dödat fyraåring

Ett tioårigt barn låg bakom en fyraårig pojkes död i Ljungby i oktober, uppger polisen, som nu anser att brottet är uppklarat. Pojken ströps med ett hopprep. Ingen annan har varit misstänkt för brottet.
Nyheter • Publicerad 14 december 2011
Polis och avspärrningar i Ljungby idag, vid den plats där en 4-åring hittats död.
Polis och avspärrningar i Ljungby idag, vid den plats där en 4-åring hittats död.Foto: 

– Det har aldrig varit någon annan misstänkt än den här pojken, säger vice chefsåklagare Yvonne Rudinsson, vid en pressträff.

Snart två månader har gått sedan pojken försvann från en lekplats i Ljungby där han lekt med andra barn. Samma kväll, den 16 oktober, hittades han död i en skogsdunge.

Annons

Tidigt i utredningen blev tioåringen intressant, uppger polisen. Han har förhörts flera gånger och slutligen berättat vad som hände den kväll fyraåringen dog. Brottsrubriceringen kvarstår och är fortsatt mord.

Ett genombrott skedde i går, berättar åklagaren. Då hölls ett nytt förhör med tioåringen.

– Jag vill inte gå närmare in på vad han har sagt, men han har tillfört nya uppgifter under samtliga förhör, säger Rudinsson om gårdagens genombrott.

Inget annat barn är aktuellt som misstänkt i utredningen, enligt åklagaren.

– Jag anser att brottet är uppklarat, som jag ser det, säger Yvonne Rudinsson.

– Nu ska vi slutföra utredningen.

Utredningen består av drygt 3 000 sidor utredningsmaterial. Man har hållit cirka 540 förhör, varav minst 65 är med barn. Barnen som förhörts är i åldrarna 5-15 gamla, berättar polisen.

Polisen inledde tidigt en förundersökning om mord, men har hittills inte uttalat sig om vartåt misstankar riktats. Både barn och vuxna har förhörts i utredningen.

– Vi har förhört så många som det har gått. Det har varit mycket barn i området och det har varit svårt att utreda. Barnförhör är inte alltid så lätta och de kanske inte alltid säger allting, säger Rudinsson vidare på pressträffen.

Det finns inga möjligheter till tvångsåtgärder när det gäller barn. Det är till exempel inte möjligt att anhålla ett barn, berättar Rudinsson.

Annons

– Det här har fått utredas på ett annat sätt.

Åklagare och polis är förtegna om både motiv och om detaljerna kring bråket som ledde fram till pojkens död. Rudinsson vill inte heller säga om pojken har erkänt.

Pojken försvann på eftermiddagen från lekplatsen efter att ha hamnat i bråk. En stor sökinsats inleddes och flera polispatruller sökte efter honom. Vid midnatt hittades pojken död i en skogsdunge nära sitt hem.

En pappa som var på lekplatsen vittnade senare om bråket på lekplatsen och säger att barnen jagade fyraåringen mot skogsdungen.

Polisinsatsen växte och fyra dagar efter fyraåringens död deltog uppemot 40 poliser i mördarjakten. Kronobergspolisen tog även hjälp av riksmordskommissionen och gärningsmannaprofilgruppen.

Niklas Lundell
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons