Annons
Nyheter

Barn förs bort kring jul

Den som för bort sina barn till ett annat land, mot den andre förälderns vilja, gör det ofta under semestern.
Kring jul får utrikesdepartementet (UD) ta emot många samtal från oroliga föräldrar.
Nyheter • Publicerad 23 december 2011
Foto: colourbox.com

– Vi ser toppar av ärenden framför allt under och efter julen och sommarlovet. Man reser på besök till den ene förälderns ursprungsland och kommer inte tillbaka som planerat, säger Claes Bergdahl, kansliråd på UD.

De föräldrar som ringer frågar bland annat om hur man ska förhindra att barnet stannar kvar i den andre förälderns hemland. Ett av många råd som UD ger är att skriva ett avtal, för att personen inte i efterhand ska kunna hävda att det egentligen var fråga om en överenskommen flytt.

Annons

Inte hela bilden

Antalet barn som rövas bort har ökat de senaste åren. 2004 inkom 54 fall till UD – hittills i år har redan 131 kommit in, vilket även är en kraftig ökning jämfört med förra årets 108. Det handlar om barn som förts bort både till och från Sverige.

Advokat Fredric Renström, som i många år arbetat med bortförda barn, tror att det också finns fall som inte når UD.

– Det ger inte totalbilden. Det finns klienter som tar direktkontakt med oss ombud, säger han, men tillägger att han brukar ta sina ärenden till UD.

Även Renström får kring jul svara på frågor om vilka regler som gäller.

"Gå till domstol"

– Det kan vara föräldrar som är oroliga för att den andra ska ta barnet. Då får man förklara att det finns ett regelverk, men att det finns länder som inte omfattas av det, säger han.

Är länderna anslutna till Haagkonventionen är chansen stor att barnet får komma hem, 85 procent av de ärendena klaras upp, enligt UD. I övriga fall klaras bara omkring 30 procent upp.

I akuta fall, för personer som starkt misstänker att ett barn ska rövas bort, kan det gå att ta till juridiska åtgärder redan före avresa.

– Ett alternativ är att gå till domstol för att få hela vårdnaden eller ett beslut på att umgänge med barnet enbart får ske i Sverige, säger Renström.

Ossian Sandin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons