Annons
Nyheter

Bakslag för svensk föräldraledighet

Under sex veckor direkt efter barnets födelse blir det obligatoriskt för mamman att vara hemma.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010

EU-parlamentet röstade ja till att förlänga rätten till mammaledighet till minst 20 veckor från dagens 14 veckor.

Parlamentet sade också ja till två veckors frivillig pappaledighet.

Annons

Parlamentet ställde sig även bakom att mammorna under de 20 veckorna har rätt till full ersättning.

In i det sista var det oklart hur omröstningen skulle sluta, eftersom frågan om föräldraledighet – eller mammaledighet som det heter i EU – är mycket kontroversiell och inte följer traditionella partilinjer. Protesterna har varit starka från länder med kort ledighet och där arbetsgivarna står för kostnaden. Längre mammaledighet ses enbart som en kostnadsfråga.

Även fackföreningar och feminister i dessa länder är tveksamma till förslagen, eftersom de befarar att det blir ännu svårare för unga kvinnor att få fotfäste på arbetsmarknaden om de ses som en ytterligare kostnad.

Frågan är inte avgjord i och med EU-parlamentets beslut. Nu ska EU-ländernas regeringar säga sitt. Samma diskussion om kostnader kommer att upprepas där, bland annat har Storbritannien och Österrike redan hissat varningsflagg för att förslagen blir för dyra.

EU-minister Birgitta Ohlsson gillar inte att mammor tvingas vara hemma de första sex veckorna, vilket till exempel hade kunnat hindra henne själv från att ta jobbet som minister.

– Det här kan stoppa kvinnor att ta sig till maktpositioner, säger hon.

Sverige, som har en mycket mer generös föräldraledighet än vad som nu diskuteras i EU, anser att det är fel att besluta om familjepolitik på EU-nivå och vänder sig också emot att EU inte ser både pappan och mamman som föräldrar. Allt i det nya direktivet handlar om att mamman ska vara hemma med barnen.

Eva-Britt Svensson (V), som är ordförande i parlamentets jämställdhetsutskott, är positivt överraskad efter omröstningen.

– Det här blev mycket bättre än vad jag hade trott, säger hon.

Trots att Eva-Britt Svensson är nöjd med att parlamentet vill förlänga minimitiden till 20 veckor, så avstod hon från att stödja direktivförslaget som helhet.

– Jag kan inte rösta för att det ska vara obligatoriskt för kvinnor att vara hemma i sex veckor, säger hon.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons