Annons
Nyheter

Båda parter nöjda med handelsavtal

Svensk Handel och LO-facket Handels har tecknat ett nytt avtal med löneökningar på sammanlagt 1 700 kronor i månaden över tre år. Avtalet berör ungefär 225 000 anställda. Båda sidor uttrycker sitt nöje över avtalet.
Nyheter • Publicerad 3 april 2013

– Vi har nått en överenskommelse som ligger helt i linje med LO-samordningen som ger bra och trygga villkor för handelsanställda, säger Handels ordförande Lars-Anders Häggström.

Avtalet, som berör ungefär 225 000 anställda i handeln, värderas till 6,8 procent på tre år, enligt arbetsgivarparten Svensk Handel.

Annons

Ingångslönerna höjs dock inte fullt lika mycket utan stannar på 85 procent av de totala löneökningarna. Det är ungefär samma upplägg som det förra löneavtalet.

Handelsbasen Lars-Anders Häggström är nöjd med uppgörelsen.

– Vi har fått den profil vi vill ha och de löneökningar vi vill ha, säger han.

Även arbetsgivarsidan är nöjd.

– Vi är glada över att vi har lyckats göra ett avtal utan konflikter och hårda ord i en bra samarbetsatmosfär. Ett treårsavtal ger stabilitet för handelsföretagen, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg.

Svensk Handel bedömer att lönekostnadsökningarna för medlemsföretagen kommer att landa på 7,8 procent. Men samtidigt innehåller avtalet en hel del kostnadsbesparingar, bland annat att ingångslönerna bara höjs med 85 procent av de totala löneökningarna. Därmed landar den totala ökningen av arbetskraftskostnaden i linje med märket 6,8 procent.

En skillnad mot industriavtalet är att i handelsavtalet ingår ingen avsättning till delpension.

Parterna har också gjort klart med detaljerna i yrkespraktikprogrammet för ungdomar.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons