Annons
Nyheter

Åtal mot skandalomsusad vd

Kammaråklagare Bengt Svensson har nu väckt åtal mot det skandalomsusade Habo Finans vd och styrelse.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2010

Åtalet gäller grovt bedrägeri för vd:n och grova bokföringsbrott för styrelsen.

Bolaget försattes för två år sedan i konkurs. Runt 800 sparare har sammanlagt satsat 100 miljoner kronor i bolaget. Affärsidén var att locka sparare att satsa pengar i en aktiefond, som främst spekulerade i Ericssonaktien. När några investerare ville ha ut sina pengar 2006 avslöjades att det saknades pengar i bolaget.

Annons

Spararna lockades att sätta in pengar i aktiefonden Diamanten. I Diamanten lockades spararna med att pengarna skulle användas till korta affärer i Ericssonaktien och att det handlade om säkra affärer.

Men alla avtal och handlingar som gällt Diamanten har skrivits i Habo Finans namn och kräver därför tillstånd av Finansinspektionen. Det hade inte Habo Finans.

”Pengarna har till stor del använts till annat än köp av Ericssonaktier”, skriver kammaråklagare Bengt Svensson i stämningsansökan till Jönköpings tingsrätt.

”Omkring 36 miljoner kronor har gått till köp av sådant som aktier i onoterade bolag som då inte visat någon lönsamhet samt till fritidsbostäder och aktieköp till vd:n, dennes familj och bekanta”.

De vinster som redovisats i Diamanten har varit påhittade. För att få pengar till vinstutbetalningar har vd:n därför tagit ut de senast insatt pengarna och därför kan man säga att Diamanten har fungerat som ett pyramidspel.

Dessutom har inte spararnas pengar bokförts. Kammaråklagaren åtalar vd:n för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. Förutom vd:n åtalas de övriga fem styrelseledamöterna för grovt bokföringsbrott.

Brotten avslöjades i slutet av 2006 när några sparare försökte få ut kontoutdrag på sina insatta pengar.

Vd:n, som också är storägare i Habo Finans, har enligt åklagaren vilselett och förmått 780 personer att sätta in sammanlagt 100 miljoner kronor på bankkonton i Habo Finans och till sina egna bankkonton. I en del fall lämnade sparare över kontanter direkt till honom.

Det handlar om grova och förslagna bedrägerier anser kammaråklagaren. Om tingsrätten anser att vd:n är skyldig riskerar han ett långt fängelsestraff.

Habo Finans försattes i konkurs för två år sedan. Bristen i konkursboet uppgår till 52 miljoner kronor.

Magnus Pier
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons