Annons
Nyheter

Asylstopp till Grekland överklagas

Migrationsverket överklagar två domstolsbeslut som stoppar överföring av asylsökande till Grekland.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010

Rättschef Mikael Ribbenvik säger att verket måste få vägledning från högsta rättsliga instans, Migrationsöverdomstolen, eftersom domstolar på lägre nivå dragit olika slutsatser.

Migrationsdomstolen i Malmö kom i måndags fram till att asylprocessen i Grekland inte är tillräckligt rättssäker och stoppade avvisningen dit av fem personer.

Annons

De fem, två kvinnor och deras tre barn, hade först sökt asyl i Grekland men fått nej. Sen sökte de igen i Sverige. Huvudprincipen inom Schengen är den så kallade Dublinförordningen, som säger att ansökan ska prövas i det första Schengenland man söker asyl i. Undantag kan dock göras med hänvisning till bristande rättssäkerhet. Därför avvisar Migrationsverket inte ensamkommande barn till just Grekland sedan 2008. Annars gör svenska myndigheter inga undantag.

Migrationsdomstolen i Malmö hävdar att rättssäkerheten för asylsökande i Grekland har försämrats, och människorättsorganisationen Amnesty International välkomnande i måndags beskedet. Övriga två migrationsdomstolar, de i Göteborg och Stockholm, godkänner dock avvisning till Grekland, berättar Mikael Ribbenvik.

– Och det har varit så i Malmö också, tills nu, så det är ett avsteg.

Tills vidare fortsätter verket att avvisa till Grekland, säger Ribbenvik.

Det är nu upp till Migrationsöverdomstolen i Stockholm att besluta om den vill ta upp frågan och avkunna den prejudicerande dom som Migrationsverket anser sig behöva.

– Om Sverige enskilt ska frånträda Dublinförordningen är det ett domslut som hör hemma i överdomstolen, säger Ribbenvik.

Anna Thulin
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons