Annons
Nyheter

Asylsökande kan ha angivit fel ålder

Migrationsverket bedömer att tolv procent av asylsökande som uppgav att de var barn i själva verket kan ha varit över 18 år. Rädda Barnen är kritiskt mot hur Migrationsverket i tveksamma fall gör åldersbedömningar.
Nyheter • Publicerad 4 juni 2013

Migrationsverket bedömer att tolv procent av de asylsökande som uppgett att de var barn i själva verket kan ha varit över 18 år. Siffran avser årets fyra första månader då det anlände 930 ensamkommande barn, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Socialstyrelsen anser att metoderna som Migrationsverket använder för att åldersbestämma är vetenskapligt baserade, befogade och lämpliga. När fallen är tveksamma kan nu Migrationsverket använda sig av en medicinsk bedömning för att avgöra ett ensamkommande flyktingbarns ålder. Det handlar om en röntgenundersökning av handlederna, tänderna och skelettet, samt en läkarbedömning.

Annons

Men Rädda Barnen är kritiskt och anser att det i tveksamma fall ska vara barnets berättelse om ålder som ska gälla.

Enligt Oskar Ekblad, avdelningschef för asylprövning vid Migrationsverket, kan man inte ens med de nya metoderna helt att utesluta att personen är ett barn.

För den som bedöms vara barn finns flera fördelar, till exempel att barnets skäl att få stanna väger tyngre, och att mottagandet i svenska kommuner blir bättre, enligt Ekblad.

Martin Falkenby
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons