Nyheter

Assange ska utlämnas till Sverige

High Court i London avslår Wikileaks grundare Julian Assanges överklagan mot utlämning till Sverige, uppger brittiska medier.
Nyheter • Publicerad 2 november 2011
Julian Assange anländer till High Court i London.
Julian Assange anländer till High Court i London.Foto: Kirsty Wigglesworth

Ett stor medieuppbåd hade samlas inför beslutet och utanför domstolen demonstrerar anhängare till Assange, rapporterar TT:s reporter på plats.

Assangesidan uppger att man ska ta två veckors betänketid på huruvida avslaget ska överklagas till Högsta domstolen, rapporterar The Guardians reporter.

Mot ett överklagande talar, enligt tidningens utsände, att Assange i High Court hade framfört fyra argument mot en utlämning, men att domstolen avvisade samtliga.

Beskedet från high court, motsvarande hovrätten, riskerar om det överklagas att bli ytterligare ett steg i en process som pågått i över ett år, sedan det först blev känt att Assange var misstänkt för bland annat våldtäkt under ett besök i Sverige.

Assange är häktad i sin utevaro i Sverige därför att polisen vill förhöra honom de sexbrott han misstänks för.

Om han utlämnas kommer han att antingen att transporteras hit med engelsk eskort eller också åker svensk polis över och hämtar honom. Stockholmspolisen kommer att mörka både tidpunkt och plats för hans ankomst.

Troligen kommer han att släppas fri efter förhör. Många tvivlar på att det kommer att bli något åtal, eftersom ord här kommer att stå mot ord, som så ofta i fall om sexuella övergrepp.

Under den långa utredningstiden har Assanges skapelse Wikileaks, som väckt många regeringars vrede genom att på internet publicera stora mängder hemligstämplat material om bland annat kriget i Afghanistan, tvingats ner på knä, sedan alla betalningar till organisationen via nätet stoppats.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.