Annons
Nyheter

Ask: Nämndemän kan försvinna

Systemet med politiskt tillsatta nämndemän kan vara på väg att försvinna. Justitieminister Beatrice Ask (M) ska se över hur systemet fungerar, rapporterar SVT.
Nyheter • Publicerad 28 december 2011
Beatrice Ask.
Beatrice Ask.Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

– Det är ett stort problem om man ifrågasätter dömandet i sig. Därför måste man ta nämndemannafrågan på stort allvar, säger hon till SVT:s Rapport.

Uttalandet kommer efter en undersökning som visar att flera domare vill få bort de politiskt valda nämndemännen.

Annons

Socialdemokraternas rättspolitiske talesman Morgan Johansson försvarar nämndemannasystemet. SVT:s undersökning bland domare ger han inte mycket för.

– En undersökning med så låg svarsfrekvens ska man nog vara försiktig med att dra allt för stora växlar på, säger han till TT.

Lekmannainflytandet i rättsväsendet är viktigt av flera skäl, anser han.

– Det handlar om kvaliteten i dömandet. I takt med att klassklyftorna ökar och skillnaderna mellan rika och fattiga växer så är det ännu viktigare med ett folkligt inflytande i dömandet. Det är viktigt att få med erfarenheter från hela samhället. Nämndemännen representerar ett bredare lager än vad juristerna kan bidra med, säger Johansson.

– Dömandet handlar inte bara om juridik, utan också om att bedöma trovärdigheten hos en målsägande eller ett vittne. Vem gör det bäst, en pensionerad läkare eller en 30-årig domare, som spenderat hela sitt liv i juridiken? Svaret är inte självklart, säger Morgan Johansson.

Louise Cronholm
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons