Annons
Nyheter

Ask: Dags att skärpa straffen

Skärpta straff för vissa brott och slopade straffrabatter för unga mellan 18-21 år. Det argumenterade justitieminister Beatrice Ask för under Moderaternas partistämma.
Nyheter • Publicerad 19 oktober 2013
Beatrice Ask (M)
Beatrice Ask (M)Foto: 

Beatrice Ask talade för ytterligare skärpta straff för bland annat allvarliga våldsbrott och för organiserad brottslighet när hon inledde debatten om brott och straff på moderatstämman. Hon påpekade att regeringen redan skärpt flera straff.

- Men domstolarna har sänkt straffen genom att ändra praxis, sade Ask.

Annons

Bland förslagen på stämman finns också att straffrabatten för brottslingar i åldern 18-21 år ska tas bort.

- Det är dags att ställa krav på unga vuxna. Det är orimligt att man ska ha rabatt när man begår allvarliga brott, sade Ask.

Hon hävdade också att regeringen gjort de största satsningarna på polisen i modern tid, bland annat genom att antalet poliser ökat med 2 500.

- Nu måste rättsväsendet och polisen bli mer effektivt, sade Ask.

Partistyrelsen har föreslagit att polisen ska fokusera på två kärnuppgifter: utryckning och att utreda brott. Stämmoutskottet som behandlat förslagen vill dock att förebygga brott ska vara en tredje kärnuppgift.

Ask vill också se hårdare tag mot olika brott på nätet. Hon vill inrätta ett nationellt IT-brottscenter hos polisen och en help-desk dit poliser som får in anmälningar om IT-brott kan vända sig och snabbt få experthjälp.

- Här måste vi göra mer. Värsta exemplet är när ungdomar hängs ut på nätet. Mobbning, skvaller och hat kryper ända in i barnkammaren, sade hon.

Ask vill också se skärpta straff för datorintrång och överväga särskild kriminalisering av identitetskapning. Ytterligare förslag är att skärpa straffen för bedrägeri, bland annat på internet. Antalet anmälda bedrägerier med hjälp av internet har ökat med 43 procent mellan 2011 och 2012, enligt Brottsförebyggande rådet.

Flera talare var oroade för effekterna av att ge straffrabatt vid erkännande eller till kronvittnen, även om de kunde tänka sig att utreda förslagen.

- Jag tror att de här förslagen drabbar de som drabbas av brotten, brottsoffren, sade Delman Haffo från Stockholms län. - Vi måste vara försiktiga med att dela ut rabatt på straff.

Annons

Cecilia Knypegård från Jönköpings län varnade för att åklagare och polis gör upp med försvarsadvokater om straff.

- Det får inte bli som i USA. Åtskillig stödbevisning måste till. Endast kronvittnets utsaga får inte ligga till grund för en fällande dom.

Peter Carpelan, Ekerö, var mer positiv.

- Vi kan inte vara så naiva. Vi måste hitta andra och bättre utredningsmöjligheter, sade han.

Gunnar Strömmer pekade på risker för att åklagare och polis tar över domstolens roll, att brottslingar får för mycket makt och att brottsoffer kränks av straffrabatter, men han tyckte ändå det är värt att utreda frågan. Stämmoutskottet som behandlat rättsfrågorna vill ha ett förtydligande om att det är domstolen ska bestämma över straffrabatter.

- Det är inte så att polis och åklagare ska deala i korridoren, sade Strömmer.

Även ett förslag om att överväga att kriminalisera de som utnyttjar utsatta människor i organiserat tiggeri orsakade debatt. Maria Abrahamsson ville att förslaget skulle strykas.

- Gör inte den här frågan till en kriminalpolitisk fråga. Det är snudd på osmakligt, sade hon.

Justitieminister Beatrice Ask försvarade förslaget. Hon hävdade att förändringar har skett när det gäller tiggeri och sade att det för tio år sedan handlade om enskilda familjer.

- Det vi ser i dag är att tiggeriet är organiserat av skrupellösa människor som stoppar pengar i egen ficka, sade Ask.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons